Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
"U hoeft helemaal niet te wachten om van uw gerenoveerde gazon te genieten. Als u het gazon hebt gerenoveerd met behulp van doorzaaien, kunt u het direct gebruiken en het gras maaien zoals altijd", verklaart Karlsson.
Graszaad komt ongeveer 2 tot 4 weken na het gras zaaien boven de grond. Dit is afhankelijk van vele factoren zoals: Het weer. Nazorg aan het gras.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Het graszaad kiemt wanneer deze contact maakt met de bodem. Hiervoor kun je het beste het graszaad licht inharken en aandrukken. Hierbij is het belangrijk dat het graszaad niet dieper dan 2 centimeter in de bodem komt. Het graszaad kan hierdoor verstikken, waardoor het niet gaat kiemen.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Je doet er dus het beste aan om eerst het gras bij te zaaien en vervolgens pas te kiezen voor bemesten. Wel is het geen probleem om dit allemaal op dezelfde dag te doen. Zo ben je er ook weer in één keer van af. Let er daarbij op dat het vers bijzaaide en bemeste gras wel voldoende vocht krijgt.
Gras bijzaaien: de nazorg
Na circa vier weken mag je voor het eerst beginnen met grasmaaien, dit stimuleert het uitstoelen van de grasplantjes.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten? Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting.
Snelkiemend graszaad is een grasmengsel met zaden die snel kiemen. Een kale plek in het grasperk groeit op die manier snel weer dicht. Wanneer u voor deze kale plek een type zaad gebruikt dat niet zo snel kiemt, dan bestaat er een grote kans dat de kale plek vol onkruid in plaats van gras groeit.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt. Dan kunt u uw nieuwe gazon inzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Graszaad van de Action is niet duur en van goede kwaliteit. Wij hebben er tenminste een prima grasveld mee kunnen aanleggen. De kosten van graszaad van de Action zijn 4,-.