KWF Kankerbestrijding raadt kankerpatiënten af om visoliesupplementen of vette vis (in elk geval haring en makreel, maar mogelijk ook bokking, sardientjes, zalm en ansjovis) te gebruiken tijdens chemotherapie met irinotecan of platinaverbindingen (bijv. cisplatine en oxaliplatine).
Bij sommige chemotherapieën hebben vette vis en visolie mogelijk een negatief effect op de behandeling. Dit gaat specifiek om het middel Irinotecan en platina bevattende chemotherapieën zoals Cisplatin en Oxaliplatin. Bij andere soorten chemotherapie is het heel goed om tenminste één keer per week vis te eten.
Hoelang duurt het voor de chemo je lichaam heeft verlaten? Je arts vertelt je hoelang het in jouw geval duurt voor de chemo je lichaam heeft verlaten. Bijna altijd is dat binnen 7 dagen na een kuur. Hoe snel het gaat, hangt onder andere af van het soort chemo dat je krijgt.
Het duurt ongeveer 48 uur voor uw lichaam de meeste cytostatica heeft afgebroken en uitgescheiden. Ze verlaten uw lichaam in de vorm van braaksel, urine, stoelgang, wondvocht, bloed …, en ze kunnen schadelijk zijn als ze op uw huid – of die van anderen – terechtkomen.
Eet of drink geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan als je chemotherapie krijgt. Vraag bij andere medicatie altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken. Voor, tijdens en na chemotherapie mag je gewoon (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Door chemotherapie smaakt iets wat je eerst lekker vond ineens heel anders of helemaal niet meer. Dat zijn vaak gerechten of drankjes met een sterke geur of smaak zoals koffie, bouillon of gebraden vlees. Dit is meestal van tijdelijke aard en smaakvoorkeuren kunnen zelfs per dag wisselen!
Eet veel producten met eiwit
Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
PIFA's (platinum-induced fatty acids, 16:4n-3) zijn vetzuren die in visolie zitten, maar die het lichaam ook zélf maakt uit visolie. De hoeveelheid PIFA's hoeft niet wettelijk te worden vermeld op de verpakking van supplementen.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Bij een verminderd aantal witte bloedcellen in uw bloed, bent u vatbaarder voor infecties. Dit geldt vooral 7 tot 14 dagen na uw chemokuur. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om zieke mensen niet op te zoeken, afstand te houden bij verkoudheid en uw handen regelmatig te wassen.
Je weet meestal pas of chemotherapie aanslaat na controle-onderzoek bij je arts. De arts onderzoekt vaak na enkele kuren of de behandeling effect heeft. Dit kan op verschillende manieren: met een CT-scan of MRI-scan.
U kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijgt u één of meer keren chemotherapie toegediend.
Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht. Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.
Sommige mensen merken niet zo veel na een kuur, terwijl andere mensen heel ziek kunnen worden. Hoe dit bij u zal zijn, is vooraf niet te voorspellen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, haarverlies en vermoeidheid.
Vermijd de zon op het midden van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur). Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Uw hoofdhuid kan snel verbranden. Bedek uw hoofd als door de chemotherapie uw haar is uitgevallen of dunner is geworden.