Wat moet je doen als je denkt dat je opgelicht bent?

In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe weet ik of ik opgelicht ben?

Op politie.nl kun je controleren of er meldingen gedaan zijn over de verkoper. Als dat zo is, weet je dat de verkoper waarschijnlijk niet te vertrouwen is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe krijg je je geld terug als je bent opgelicht?

Het is een nog vrij onbekende manier om je geld terug te krijgen als je slachtoffer bent geworden van online fraude: de oplichter direct aansprakelijk stellen. Gedupeerden vorderen dan zelf het overgemaakte geld terug en wachten niet op onderzoek door de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Wat gebeurt er als je iemand oplicht?

Voor oplichting is de maximumstraf een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van de vijfde categorie (78.000 euro). Daarnaast kan iemand het recht worden ontnomen om bepaalde beroepen uit te oefenen, waaronder zijn eigen beroep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Is oplichten strafbaar?

Oplichting is een strafbaar feit, terwijl het civiele recht mogelijkheden kent om rechtshandelingen die door middel van dwaling, misbruik van omstandigheden of bedrog tot stand gekomen zijn te vernietigen. Oplichting valt juridisch te onderscheiden van misbruik van vertrouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Help! Is je Marktplaats-account gehackt, of ben je opgelicht? En geven ze niet thuis? | (AVROTROS)

29 gerelateerde vragen gevonden

Kan de politie mijn bankrekening zien?

Politie kan straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens opvragen. De politie, het openbaar ministerie, de Belastingdienst en andere opsporingsdiensten kunnen straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens bij banken opvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op security.nl

Is crypto strafbaar?

"Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie", aldus de officier van justitie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wat valt onder frauderen?

Fraude is 'opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen'. Voorbeelden van fraude zijn: Oplichting. Vastgoedfraude.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Kan je opgelicht worden door geld over te maken?

Spoofing. Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Waarom stopt opgelicht?

De NPO stelt dat 'in het kader van brede vernieuwing' is gekozen voor het stopzetten van Opgelicht?! “We zijn in gesprek met de AvroTros over de programmering,” aldus de NPO. Het is niet de eerste ophef die afgelopen weken ontstaat over de nieuwe programmering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op parool.nl

Wat doet de politie met internetoplichting?

Wat gebeurt er met mijn aangifte van internetoplichting? Na tien weken krijgt u een e-mail waarin de politie aangeeft of er op dat moment al een onderzoek is gestart. Is dit niet het geval, dan krijgt u hiervan in elk geval na zes maanden een slotbericht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Is je geld verzekerd bij phishing?

Ben je slachtoffer van bankspoofing of WhatsApp-fraude? Volgens de wet hoeven banken de schade niet te vergoeden. Je hebt namelijk zelf het geld overgemaakt. Als je geluk hebt, past de bank 'coulance' toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Waarvan kan ik online aangifte doen?

Waarvan kan ik aangifte doen? U kunt aangifte doen van alle misdrijven die in Nederland zijn gepleegd. Bijvoorbeeld diefstal, internetoplichting, inbraak, fraude, mishandeling of verkrachting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kan iemand zomaar geld van je rekening halen?

Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iban.nl

Waar kan ik verdachte sms melden?

Wist je dat je verdachte sms-berichten ("smishing") kan melden door een screenshot [*] te sturen naar verdacht@safeonweb.be? En dat werkt zelfs als je geen tekst erbij zet! Met onze technologie is het mogelijk links in afbeeldingen te detecteren en dan verdachte webpagina's te laten blokkeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op safeonweb.be

Waar melden valse sms?

Hoe kan ik een verdacht sms-bericht melden?
  • Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het bericht. Denk daarbij aan: het telefoonnummer van de afzender. ...
  • Mail deze gegevens naar valse[email protected]. (Gebruik dit e-mailadres alleen voor dit soort meldingen.)
  • Verwijder het bericht daarna van uw telefoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Wat doet een Bonker?

'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op repub.eur.nl

Is swipen strafbaar?

Omdat het via jouw rekening gebeurt, werk jij mee aan een criminele organisatie en ben jij ook strafbaar. Je kunt hiervoor zelfs een strafblad krijgen. Een ander woord voor pinpasfraude is ook wel geldezel. Zo word je genoemd als je geld wegsluist voor een crimineel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoeveel geld staat er op mijn pas?

Je kunt op verschillende manieren je saldo checken: Met je pinpas bij een pinautomaat van je eigen bank. Op je app van mobiel bankieren. Via internetbankieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scholieren.nibud.nl

Welke straf krijgt een geldezel?

De straffen die staan op 'geldezel' (witwassen) zijn bepaald niet laag. De maximumstraf is een celstraf van zes jaar. Ook een boete van de vijfde categorie (max. € 90.000,-) kan mogelijk opgelegd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ls-advocatenstrafrecht.nl

Wat zijn foute telefoonnummers?

Echte nummers, foute boel

Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op volkskrant.nl

Kan de Bitcoin instorten?

Verschillende cryptomunten zijn de afgelopen week hard onderuitgegaan. De bitcoin verloor rond de dertig procent aan waarde. De koers van terraUSD, een ander soort cryptomunt, daalde met ruim 70 procent in twee dagen, voordat de munt weer iets opklom.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Kan de Belastingdienst je crypto zien?

Cryptomunten die niet worden opgeven ziet de fiscus als 'verhuld vermogen'. Mocht de Belastingdienst erachter komen dat je cryptomunten niet opgeeft, kun je een fikse boete en in het slechtste geval een strafrechtelijke vervolging verwachten. Het is daarom belangrijk om al je cryptomunten op te geven bij de fiscus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op businessinsider.nl

Is crypto een gok?

De kansspelautoriteit concludeerde na onderzoek in 2018 dat dit niet het geval is. De waarde van cryptomunten komt tot stand door vraag en aanbod op de markt. Van een kansspel is echter sprake als er gelegenheid wordt gegeven om mee te dingen naar, of kans te maken op, prijzen of premies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tanger.nl

Populaire vragen