Een herseninfarct heeft blijvende gevolgen. Hoe ernstig die zijn hangt samen met de plek en grootte van het infarct. De meest zichtbare gevolgen zoals verlammingen of niet goed kunnen praten vallen als eerste op. Maar er kunnen ook veranderingen zijn in het denken, doen of gedrag die minder duidelijk zijn in het begin.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Na een beroerte volgt meestal revalidatie. Onder deskundige begeleiding werk je aan je herstel. Het doel is dat je weer zo veel mogelijk zelf kunt doen. Revalidatie duurt gemiddeld een half jaar.
In het kort
Na een herseninfarct of een hersenbloeding kunt u bijvoorbeeld minder goed bewegen, praten of zien. U krijgt intensieve oefentherapie, zoals oefeningen voor uw evenwicht, leren opstaan en lopen of training voor uw arm en/of hand. Bij psychische klachten kan een psycholoog u helpen.
"Mensen met hersenletsel raken sneller vermoeid, geestelijk en lichamelijk. Cognitieve taken, zoals concentreren, onthouden en overzicht krijgen, kosten extra energie. Veel mensen zijn gevoeliger geworden voor prikkels, zoals geluid. Ook daar word je moe van", vertelt psycholoog Kim Huygelen.
Naast centrale pijn kunnen mensen na een beroerte ook pijn hebben als gevolg van lokale problemen (zoals schouderpijn, spasticiteit, blijvende hoofdpijn en spier- of gewrichtspijnen).
De resultaten laten zien dat patiënten in de jaren na hun beroerte een hoger risico lopen te overlijden. Hoe hoog dit risico is, hangt onder meer af van de aard van de beroerte. Bij mensen met een herseninfarct is het risico op overlijden 5 keer hoger.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Het is eigenlijk een kortdurend herseninfarct. De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.
Duidelijk voorbeelden zijn een beroerte (herseninfarct) door een plotse afsluiting van een bloedvat of een hersenbloeding doordat een bloedvat knapt. Vaatschade kan echter ook sluipend en ongemerkt ontstaan, bijvoorbeeld door mini-herseninfacten, en dan voor de patiënt zomaar 'ineens' cognitieve klachten geven.
Trombolyse: stolseloplossende medicijnen via infuus
Bij trombolyse krijgt u een infuus in de arm met medicijnen die het stolsel oplossen (alteplase). Deze behandeling moet binnen 4,5 uur starten na het ontstaan van de eerste verschijnselen van een beroerte, maar het liefst zo snel mogelijk.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Beroerte (herseninfarct, hersenbloeding, TIA)
Dit wordt ook wel een CVA (Cerebro vasculair Accident) genoemd. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte; een herseninfarct of hersenbloeding.
Volgens de wet mag u minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct. Als u geen klachten heeft, is het verstandig om na 2 weken een Gezondheidsverklaring in te vullen.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Onder neurologische uitvalsverschijnselen verstaat men uitval van motoriek (verlamming), van het gevoel ('verdoofd gevoel') en van gehoor, gezichtsvermogen of spraak. De aard van het functieverlies hangt nauw samen met schade aan een specifiek deel van de hersenen (zie figuur).
Spreek liever niet voor uw naaste. Gun hem of haar de tijd om op het volgende woord te komen. Maak geen zinnen af en gebruik geen stemverheffing. Uw naaste begrijpt misschien niet altijd meteen wat u zegt, maar hoort u meestal wel.
Veel voorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na bijvoorbeeld een aanrijding, snel moe, vergeetachtig, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of ...