Gaat deze paal de grond in? Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Houten palen in de grond zijn in Europees hardhout en Tropisch hardhout te leveren. Maar ook Lariks Douglas of Eiken zijn als houten palen in de grond toepasbaar. Vaak wordt Lariks of Douglas-hout in constructies gebruikt zoals veranda's, overkappingen of tuinhuisjes.
Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan. Heeft de paal de gewenste diepte, vul dat het gat rond de paal.
Hardhout heeft dan een levensduur van circa 25 jaar, douglas hout 15 tot 20 jaar, geïmpregneerd vuren of grenen 10 tot 15 jaar en bij vuren of grenen wat niet geïmpregneerd is, maar alleen voorzien is van een beits of olie, is dit nog iets minder.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Heeft u een dieper gat, kunt u in lagen werken van 200 mm, waarbij de hiervoor beschreven verwerkingsmethode gehanteerd kan blijven. Het gat dient niet helemaal afgevuld te worden met de Turbo-Beton, maar tot er een diepte overblijft van ongeveer 6 centimeter.
Palen zet je minimaal 1/3e van de lengte in de grond. Dus de lengte van de paal wordt bepaald door de hoeveelheid paal die je boven de grond wil hebben. Zo te lezen wil je ongeveer 1.40 boven de grond, dus paal moet dan minimaal 2.10 zijn.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Douglas palen kun je bijvoorbeeld voor het maken van een schutting zeker wel in de grond zetten. Ook Douglashout gaat wel op de duur rotten onder de grond. het blijft er namelijk altijd vochtig, je kunt dat vertragen door ze met verduurzamingsmiddelen te behandelen.