Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Het maakt namelijk ook uit welke vorm je gebruikt. Van een cakevorm tot een springvorm: zo doe je dat. Wanneer je een cake, taart of brownie gaat bakken, is het handig om bakpapier in je bakvorm te leggen. Zo krijg je je baksel makkelijker uit de vorm en het scheelt met schoonmaken.
Bakken zonder bakpapier
Heb je geen bakpapier? Dan kun je je bakvorm het beste extra goed invetten met boter of bakspray. ,,Je kunt het dan ook altijd met een beetje bloem bestuiven.
Wil je een klassieke cake bakken? Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
In tegenstelling tot bakpapier of aluminiumfolie is bakpapier vochtbestendig en vetbestendig. U moet het dus absoluut bij de hand hebben wanneer u gaat koken of bakken .
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Het bekleden van de bodem van je blik met bakpapier is vooral handig als de cake een brede bodem en ondiepe zijkanten heeft, zoals een laagcake . Het aanbrengen van een dun laagje vet op de vorm voordat je het papier erin doet, helpt het om het aan de zijkanten te laten plakken, zodat je het mengsel kunt toevoegen zonder het papier te verstoren.
Vet de bakvorm goed in
Om het bakpapier in de juiste vorm te krijgen en er voor te zorgen dat het goed blijft zitten, vet je de bakvorm in met wat gesmolten boter of een neutrale olie. Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet.
Ingevette pan
Als je een antiaanbaklaag voor koekjes of cakes wilt maken, probeer dan op de ouderwetse manier te bereiden door de pan in te vetten en te bestrooien met bloem. Je kunt ongezouten boter gebruiken, wat een lichte rijkdom aan het beslag toevoegt, samen met een goudbruine kleur, of voor iets neutralers, probeer in plaats daarvan bakvet .
Veel bakrecepten voor cakes, muffins of snel brood slaan het bakpapier helemaal over en vragen alleen om het invetten en bestrooien van de pan om plakken te voorkomen. Voor het roosteren of bakken van hartige gerechten is aluminiumfolie een goed alternatief dat een eenvoudige schoonmaakbeurt mogelijk maakt.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon. Wat zit er in bakpapier?
Het zorgt ervoor dat bakplaten schoon blijven, voorkomt dat gebakken goederen te bruin worden en aan de pan blijven plakken, voorkomt dat pocheervloeistoffen verdampen en kan worden gebruikt als een sling rond brooddeeg of cheesecake om ze uit de pan te helpen halen. Je kunt het zelfs gebruiken om de mand van je airfryer te bekleden.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Als u uw bakvorm goed invet, zorgt u ervoor dat uw mooie baksel niet verkruimelt wanneer u het eruit probeert te halen . Zorg ervoor dat u een schone en droge bakvorm hebt. Wrijf met schone handen boter in de pan en zorg ervoor dat u het over de hele binnenkant van de pan smeert.
De cake lossen
Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.
Gevaarlijk? Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Boterpapier (ook wel sandwichpapier genoemd) heeft geen antiaanbaklaag en is daarom niet geschikt om mee te bakken .
U kunt kookspray gebruiken om de pan te coaten, bakpapier of een siliconen bakplaat . U kunt bakpapier gebruiken als een goed alternatief voor boterpapier bij het bakken. Daarnaast kunnen siliconen bakmatten of het invetten van de bakpan ook goed werken in bepaalde recepten.
Aluminiumfolie met olie : Goed om te bakken, vooral bij hogere temperaturen. Aluminiumfolie met olie is een andere goede vervanger voor bakpapier. Net als bij een ingevette bakplaat kan het vet een subtiele invloed hebben op de manier waarop uw eten gaart.
Geen pfas maar siliconen
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.