Margarine bevat minimaal 80% en maximaal 90% vet. Dit is ongeveer vergelijkbaar met boter, dat voor minimaal 82 % uit vet bestaat. Hierdoor kan je over het algemeen in bakrecepten dus zonder probleem de boter vervangen door margarine.
Welke boter bakt het best? Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
De smaak is zóveel beter wanneer je echte roomboter gebruikt. Voor de ultieme test zou je eens twee cakes moeten bakken. Dan gebruik je voor de ene cake roomboter en voor de ander margarine.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Becel Bakken en Braden (kuipje) is geschikt voor mensen die op de klassieke manier vlees, vis of groenten willen bakken of braden. Het is net als de vloeibare variant gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten die goed zijn voor hart en bloedvaten.
Hoe komt het dat Croma mijn stukje vlees zo lekker maakt? Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Geklaarde boter
Is boter die wordt gesmolten om de vaste bestanddelen (eiwitten en zouten) en het water uit de boter te halen. Door dit proces is de boter ineens bestand tegen veel hogere temperaturen en dus, zonder te spatten of te bruisen, geschikt geworden om in te bakken en te braden.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Als we kijken naar de gezondste variant, dan komt margarine als beste uit de bus. Hoewel het vetpercentage tussen volle margarine en roomboter ongeveer gelijk is, bevat roomboter meer verzadigde vetten. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dat zorgen voor een te hoog cholesterolgehalte.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Ingrediënten. Plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem, volledig geharde koolzaad), zout 1,1%, droge MELKBESTANDDELEN, emulgator (SOJALECITHINE), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, natriuminosinaat), natuurlijke aroma's, vitamine A en D.
Wanneer je kiest voor boter, gebruik dan roomboter en geen margarine. Deze laatste bevat vaak toevoegingen en vocht. Als olie kun je kiezen voor zonnebloemolie, deze heeft een neutrale smaak of je kiest voor olie met een smaak zoals (goede) olijfolie, amandelolie of andere olie met een smaak.
Vloeibare margarine is van nature vloeibaar door al z'n plantaardige oliën. Becel bevat bovendien Omega's 3 en 6 die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee bijdragen aan de gezondheid van het hart.
Roomboter is gezonder dan margarine, ondanks dat het vetter is en meer calorieën bevat. FABEL Margarine is qua vetsamenstelling een gezondere keuze dan roomboter. Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A en D. De hoeveelheid vitamine D in margarine is een stuk hoger dan in roomboter.
Roomboter is doorgaans vetter dan margarine, maar nauwelijks calorierijker. Voor afvallen hoeft het elkaar dus weinig uit te maken. Je moet dan ook margarine blijven smeren als je je prettig voelt bij chemische bestanddelen. Als je liever natuurlijke ingrediënten in je lijf stopt, kun je beter boter eten.
Croma bevat geen water en is dus snel op temperatuur. Blijf er eventjes bij. Zodra Croma begint te bruinen, kan het vlees in de pan. - Laat het vlees op kamer temperatuur komen voor je het gaat bakken, zo is het verschil met een hete pan minder groot en blijft het malser.
De eiwitbestanddelen en water in boter zorgen er nl voor dat boter beperkt houdbaar is en na een tijdje ranzig gaat smaken. Dit vet is ook goed bestand tegen hoge verhitting. Dus bak hierin je vlees, vis of wat dan ook. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie toevoegen, want dan kan het mengsel nog hoger verhit worden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bak-en braadboter bevat 97 % vet en bijna geen water. Er is een eiwitrijk weipoeder aan toegevoegd , dat het bruin worden bevordert en lecthine, dat het spatten van de boter vermindert. Deze boter bevat ook smaakstoffen waardoor je een lekkere jus krijgt. Margarine is neutraal van smaak.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Zet de koekenpan met olie/boter op matig vuur. Zet het vuur niet te hoog, want dan droogt het ei te snel uit en bakt deze aan. Als de pan warm is en de boter gesmolten, laat het ei in de pan glijden en doe een deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of andere kruiden.