Plastics zijn zogenoemde kunstmatige polymeren. De grondstof van de meeste plastics is aardolie. Met tien kilo aardolie heb je al voldoende voor het maken van zo'n drieduizend Albert Heijn-tasjes. Van ongeveer tien procent van de olie maken we plastic, de rest zetten we om in bijvoorbeeld benzine of stookolie.
Een ideaal (bio)plastic is zowel sterk als een beetje vervormbaar. Denk maar aan verpakkingen van eten of speelgoed. Bioplastic kun je onder andere maken van zetmeel, bijvoorbeeld uit aardappels.
Bioplastics worden onderverdeeld in drie groepen
biobased plastics die recyclebaar zijn maar óók de eigenschap hebben dat ze biodegradable kunnen zijn (o.a. PLA, PHA, bio-PBS, zetmeel- of cellulose gebaseerde plastics); biobased plastics die wel recyclebaar maar níet biodegradable zijn (o.a. bio-PE, bio-PP.
Het voordeel van de meeste biobased plastics is dat ze een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan fossiele plastics, omdat er minder CO2 vrijkomt bij het productieproces. Ze zijn echter niet per se beter voor ons milieu, omdat je voor bijvoorbeeld het kweken van maïs veel kostbare landbouwgrond en water nodig hebt.
Simpel gezegd wordt de gewonnen olie naar een raffinaderij gebracht waar het wordt opgesplitst in verschillende aardolieproducten. Uit dit raffinageproces kunnen we monomeren halen die ons helpen bij het maken van kunststoffen. Deze monomeren zijn ook de bouwstenen van plastic polymeren.
Prijsindicatie plastic: afhankelijk van type plastic: 200-550€/1.000 kg. U kunt uw karton verkopen op onze vraag en aanbod site. Ook kunt u uw plastic verkopen op de vraag en aanbodsite voor plastic. Het is wel een voorwaarde om het karton in balen aan te leveren.
Volgens de wettelijke normen moeten deze bioplastics binnen twaalf weken zijn afgebroken tot deeltjes van twee millimeter en volledige compostering mag maximaal zes maanden duren. Andere bioplastics kun je weer wel gewoon op de composthoop gooien.
Bioplastics zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen en scoren qua duurzaamheid vaak beter dan plastics uit aardolie. Sommige hernieuwbare plastics zijn zelfs bio-afbreekbaar.
Toepassing. Bioplastic wordt in Nederland onder andere gebruikt voor zakken voor in de gft-bak en plantenpotjes die je met pot en al kunt planten. De eigenschappen van polymelkzuur (PLA) maken het zeer geschikt voor gebruik bij het 3D-printen.
Hoe wordt PLA gemaakt? PLA wordt gemaakt van het afval dat overblijft van bestaande processen zoals de maïsteelt. Daarbij wordt melkzuur geëxtraheerd en verwerkt tot granulaat, waaruit vervolgens nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
Glycerol vindt industriële toepassingen als weekmaker in kunststoffen en als antivries. Door een chemische reactie met een mengsel van geconcentreerd salpeterzuur en zwavelzuur ontstaat nitroglycerine, de basis van dynamiet. Ook wordt het gebruikt als basis voor polyolen, die weer een componenent van polyurethaan zijn.
Biopolymeren of bioplastics worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs of suikerriet. Ook uit reststromen van de aardappelverwerkende industrie of bermgras zijn we in staat om biopolymeren te maken.
Door aardolie te destilleren ontstaan er verschillende bijproducten zoals smeerolie, asfalt, stookolie, diesel, kerosine, benzine en gas. Door de ruwe olie te verhitten worden de lichtere bestandsdelen gescheiden van de zwaardere deeltjes. Elke stof in ruwe olie heeft haar eigen kookpunt.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
De eerste kunststof die gebruikt werd was bakeliet (PF). Dit was omstreeks 1908. Bakeliet was ontwikkeld door de Leo Baekeland, een Amerikaanse uitvinder van Belgische afkomst. Het werd gebruikt in de elektrotechniek, in radiokasten en als deurklinken.
Biodegradeerbaar wil zeggen dat het plastic kán vergaan. Maar dat gebeurt alleen bij een bepaalde temperatuur en met een bepaalde hoeveelheid vocht. Bioplastic dat afbreekt in een industriële compostinstallatie, zal dat niet noodzakelijk doen in je eigen composthoop.
Helaas niet! Bioplastic wordt meestal ontworpen om wegwerpplastic verpakkingen te vervangen. Het blijft daarmee een verpakking van plastic die je eenmalig gebruikt en vervolgens weggooit.
Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs, dan wel uit cellulose. Het zijn in feite kunstmatige biopolymeren. Ook wordt polymelkzuur oftewel PLA gebruikt voor deze toepassing.
Al het 'gewone plastic' wordt gemaakt van fossiele brandstoffen zoals gas, olie of kolen¹. Bioplastic is anders. Bioplastic wordt niet gemaakt van olie of gas, maar van hernieuwbare grondstoffen. Hierdoor kan het helemaal worden afgebroken tot CO2 en water.
Biologisch afbreekbaar plastic vergaat niet in de natuur en ook niet volledig in de huidige composteerinstallaties. Het moet daarom bij het restafval. Ook afbreekbaar plastic mag je dus niet op de composthoop gooien of in de natuur achterlaten. Het is natuurlijk nog het beste om onnodige verpakkingen te voorkomen.
Bioplastic is plastic dat wordt gemaakt van biologisch materiaal (planten) óf plastic dat biologisch afbreekbaar is. Het heeft voordelen ten opzichte van normaal plastic, maar heeft ook veel van dezelfde nadelen. Op het moment drijft er in de oceaan een grote 'plastic soep', of 'plastic eiland' rond, vol met afval.