Geen anti-aanbaklaagEr zit geen chemische anti-kleeflaag op de pan. Vooral als de pan nieuw is, heb je wat meer olie nodig bij het bakken. Eiwitrijke gerechten zijn wat moeilijker te bereiden in een gietijzeren pan, omdat deze meer blijven plakken. Een oplossing hiervoor is iets meer olie gebruiken.
Een geëmailleerde gietijzeren pan biedt tal van voordelen: optimale warmteverdeling, langdurig warmtebehoud en vrijwel onbeperkte levensduur. Pannen voor het leven dus. Omdat gietijzer en email iets anders werkt dan staal en een keramische antiaanbaklaag hebben we wat tips voor je.
Sommige geëmailleerde gietijzeren koekenpannen kunnen zelfs in de vaatwasser, terwijl je dat nooit zou doen met ongecoat gietijzer. Het glanzende oppervlak is ook gemakkelijk schoon te maken en er is minder kans op ernstige aanbaksels (hoewel, om duidelijk te zijn, dit is geen antiaanbakpan ).
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is de emaille coating : geeft u de voorkeur aan het gemak van een antiaanbaklaag en bescherming tegen roest?Zo ja, kies dan voor geëmailleerd . Stoort het idee van een beetje verzorging en onderhoud u niet? Als dat het geval is, kunt u kiezen voor onafgewerkt gietijzer.
Geëmailleerd gietijzer houdt de warmte uitzonderlijk goed vast, waardoor het ideaal is voor het bereiken van een superieure schroeikwaliteit .
Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren. Email is erg duurzaam en bestand tegen inwerking van chemische stoffen. Een geëmailleerde pan hoef je dus niet in te branden, dit heeft geen nut.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Geëmailleerd gietijzer heeft een van nature glad oppervlak dat geen kruiden nodig heeft . Dit maakt het ideaal voor het koken van delicate gerechten die anders aan traditioneel gietijzer zouden blijven plakken. De emaille coating zorgt ervoor dat voedsel gemakkelijk loslaat, waardoor koken en schoonmaken eenvoudiger wordt.
Bij een geëmailleerde pan is het gelukkig erg simpel. Je maakt hem gewoon schoon met een zachte spons en warm water. Gebruik alleen voor hardnekkig vuil een klein beetje afwasmiddel (geen agressieve zeep) en spoel hem daarna goed af. Maak de pan grondig droog en zet hem weer terug in de kast.
Twee woorden: warmte en olie.
De meest voorkomende reden dat voedsel aan gietijzer blijft plakken, is omdat de pan te heet is .
Gietijzer is gemaakt van keramiek en emaille.Deze materialen hebben geen PFAS.
Als het niet vooraf is gekruid, komt een nieuwe gietijzeren koekenpan of Dutch oven doorgaans van de fabrikant met een beschermende laag was of schellak ; anders zou het roesten. Dit moet worden verwijderd voordat het kookgerei wordt gebruikt. Een eerste schrobben met heet sop verwijdert doorgaans de beschermende laag.
De producten van emaille scoren ook punten als het om de gezondheid gaat. Doordat het composietmateriaal uit natuurlijke materialen bestaat, komen er geen schadelijke stoffen vrij. Emaille overtuigt dankzij dit aspect en in combinatie met de vele toepassingsmogelijkheden evenals de lange levensduur.
Gietijzer zorgt voor een contantere warmte dan RVS en geleidt beter waardoor dit bij uitstek geschikt is om te grillen. Je krijgt er perfecte grillstrepen door. Is het rooster goed ingebakken, dan voorkomt deze juist dat je product zal aanbakken.
Aardappeltjes of en eitje bakken is geen probleem met deze pan.
Geëmailleerd gietijzer
Sommige gietijzeren pannen hebben een Geëmailleerde anti-kleef laag. Deze laag zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar je pan heeft hiermee ook een enorm stevige en gezonde anti-aanbaklaag.
Hoewel geëmailleerd gietijzeren kookgerei steviger is dan veel andere soorten gecoat kookgerei, is het het beste om het met de hand af te wassen , zelfs als uw model zegt dat het vaatwasserbestendig is. "Door uw kookgerei met de hand af te wassen, behoudt u het en blijft het roestvrij," zegt La Forge.
Plaats het gietijzer op het fornuis (of in dit geval op het kampvuur) op middelhoog vuur gedurende enkele minuten . 3. Haal het van het vuur en smeer Crisbee® alleen op het kookoppervlak.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Al met al zul je dit proces van oliën en verwarmen drie tot vier keer willen doen, om een goede eerste laag van je eigen kruiden neer te leggen. Zodra je klaar bent, laat je de pan gewoon afkoelen. Hij is nu klaar om te koken.
Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Emaille is licht maar toch duurzaam en de coating is van nature antiaanbak (hoewel niet zo effectief als een pure antiaanbaklaag ).
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Gietijzer is afhankelijk van periodieke her-seasoning – waarbij oliën op het metaal worden verhit om de natuurlijke antiaanbaklaag te vernieuwen . Dit seasoningproces is essentieel voor de prestaties van gietijzer.