Kippenlever is één van de organen van de kip. Kippenlever heeft een specifieke smaak wat wordt veroorzaakt door het ijzergehalte. Koekenpan: verhit (olijf)olie en bak de kippenlevertjes op matige temperatuur in ca. 5 minuten bruin.
Kippenlever, gezond, ontzettend lekker en veelzijdig
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees.
Eén van de grootste smaakvrienden van kippenlever is cognac. Bak de levertjes in een hete pan, blus ze ermee af en je weet niet wat je ruikt. Ook zijn sherry en Marsala sterke spelers in de pan en kun je op dezelfde manier als cognac gebruiken.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (25 gram) kippenlever, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Kippenlevertjes zijn een heerlijke snack voor uw hond en kunt u rauw of bevroren geven aan uw hond. Lever is een vitaminerijk eiwit dat veilig is voor uw hond om te eten. Het bevat vitamine A, B-vitamines, ijzer, koper, zink, essentiële vetzuren en meer.
Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (25 gram) kippenlever. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kippenlever'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Breng de kippenlevers in ruim water aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Doe de levers in een vergiet, spoel ze af onder ruim koud water en laat deze uitlekken. Verwarm boter in een koekenpan en bak hierin de levers rondom bruin. Bestrooi deze met weinig zout, peper en kerriepoeder.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
De meeste organen zijn bijzonder rijk aan vitamines zoals vitamine B12, foliumzuur en de vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Ze bevatten ook erg veel mineralen zoals ijzer, magnesium, selenium en zink. Net als gewoon vlees zijn ze een uitstekende bron van kwalitatieve eiwitten.
Kippenhart, lever bestellen | Albert Heijn.
Lever is orgaanvlees, dus geen spierweefsel. Sommige mensen zijn daar gevoelig, of zelfs allergisch voor. Lever wordt puur gegeten, of gemengd in pasteien. Het is dus niet de smaak, maar de samenstelling wat het specifiek maakt.
Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
Je lever is het meest waard
Het suggereert dat een deel van de lever drie keer zoveel waard is als een nier. Daarmee komt de theoretische verkoopwaarde op 300.000 euro.
Hoeveelheid per persoon
Je kunt rekenen op 150 tot 250 gram lever per persoon.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.