Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
De engelse traditie om 's middags thee te drinken en daarbij lekkere hapjes en gebak te nuttigen, staat bij de Britten bekend als afternoon tea.
Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
Een high tea (ook bekend als meat tea of tea) is in Engeland, Ierland en Schotland een maaltijd met gerechten als witte bonen in tomatensaus op wittebrood, worstjes, kaasjes en eieren. In de omgangstaal spreekt men echter kortweg van 'tea' wanneer men het avondmaal bedoelt.
Een afternoon tea bestaat traditioneel uit finger sandwiches, scones met jam en clotted cream, en diverse zoetigheden zoals taartjes en cakes. Alle hapjes passen tussen duim en vinger. De gerechten worden van hartig naar zoet geserveerd, zodat de smaken rustig worden opgebouwd.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Thee kan op die manier ook net wat lekkerder zijn voor kinderen. Sommige mensen zien melk ook als gezondere variant van suiker in de thee, om zo toch een een ander smaakje aan de sterke thee te geven. Hoewel misschien beter dan suiker, is melk dus toch niet echt goed in de thee.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Engelse melange/English breakfast
Dit mengsel bestaat uit verschillende theesoorten: Assam (een zwarte thee uit India), Ceylon (zwarte thee met citrus uit Sri Lanka) en zwarte thee uit Kenia. In de wat duurdere varianten wordt ook soms zwarte Keemun-thee uit China verwerkt.
Wij raden aan om verse melk te gebruiken met een vetgehalte van 1,5 procent of 3,5 procent en deze op kamertemperatuur te brengen voordat u de melk aan de thee toevoegt. Een klein melkkannetje dat genoeg melk voor een hele theepot bevat, is hiervoor ideaal.
Zwarte thee – zoals Engelse melange, earl grey of darjeeling - is lekker bij zoet gebak, scones, chocolade en taart, en lichte gerechten als sandwiches met komkommer, zalm of tonijn.
Traditionele afternoon tea wordt meestal geserveerd tussen lunch en avondeten, ergens tussen 15.00 en 17.00 uur.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.