Het maakt daarbij niet uit of je aan gewichtheffen doen, een rondje in de buurt loopt, gaat zwemmen, of gaat rennen op een loopband; als je iedere dag ongeveer een uur lang beweegt en meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zul je afvallen.
Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Als je binnen twee weken twee kilo wilt afvallen val je ongeveer 17,500 calorieën af of 150 g. per dag, door minder te eten en door lichaamsbeweging. Hoewel de eerste twee kilo best snel kunnen gaan als je veel wilt afvallen, kan het best lang duren voor je van de laatste twee kilo af bent.
Wel weten we dat een slanker lichaam minder calorieën nodig heeft. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.
Hoeveel kilo is een kledingmaat? Gemiddeld is 5 kilo een kledingmaat. Echter kan dit per persoon verschillen op basis van je geslacht, leeftijd en lichaamsbouw. De verschillen variëren doorgaans van 4 tot zo'n 8 kilo.
kleine aardappelen (6 stuks), peulvruchten, rijst, pasta of couscous (6 opscheplepels) 250 gram groente (5 opscheplepels) en 2 porties fruit. anderhalve liter vocht: zuivel (4 porties), water of thee zonder suiker/honing. 100 gram vlees(vervangers), vis, ei of 2-3 opscheplepels peulvruchten.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.
Een tekort van 500 kcal per dag is ongeveer de maximale gezonde hoeveelheid. Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Snel afvallen doe je door bewerkte producten, suikers, brood, pasta en rijst uit je dieet te schrappen. Vervang ze door groenten, gezonde vetten en eiwitten. Blijf wel voldoende eten, anders krijg je het jojo-effect. Eet daarom 1500-1600 kcal per dag.
Modellen hebben vaak niet genoeg tijd om elke dag uitgebreid te ontbijten en te lunchen. Daarom eten ze de hele dag door kleine porties. Ze zijn vaak de hele dag op pad en eten dan gezonde snacks zoals fruit, noten en groenten. Neem deze tip eens mee wanneer je een hectische dag tegemoet gaat.
Een gezond gewicht voor iedereen
Slank zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar een gezond gewicht hebben kan wél voor iedereen. Daar hoef je dus helemaal niet dun of slank voor te zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor jou is. Luister naar je lichaam, maar ook naar je mentale welzijn.
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Waarom is afvallen zo moeilijk: samenvatting
Om af te vallen heb je een calorietekort nodig. De eerste uitdaging is om in een calorietekort terecht te komen. De tweede uitdaging is om dit calorietekort op lange termijn in stand te houden. Er is minder keuzevrijheid qua voedingskeuzes om in een calorietekort te blijven.