De kasboekhouding (ook wel journaal genoemd) wordt zowel bij het enkel boekhouden als bij het dubbel boekhouden gebruikt. Hierin wordt in chronologische volgorde alleen alle inkomsten en uitgaven genoteerd, geen opbrengsten en kosten.
Het kasboek is een onderdeel van de financiële administratie. Hierin staan alle contante inkomsten en uitgaven die zijn gemaakt binnen de onderneming. Het is vaak lastig om de contante betalingen na een langere tijd te herleiden.
Je dient zowel de uitgaven als de inkomsten te noteren die in contanten voldaan zijn. Schrijf op om wat voor uitgave en/of omzet het gaat en noteer ze in chronologische volgorde. Je dient daarnaast ook per item aan te geven wat het bedrag inclusief en exclusief btw is.
Is een kasboek verplicht? Ja. Volgens de boekhoudwetgeving behoort het kasboek tot de wettelijk verplichte boeken. Een kasregister (toestel) is in principe niet verplicht.
Voor het kopen van een kasboek kunt u uitstekend terecht bij een kantoorvakhandel bij u in de buurt. Een kantoorvakhandel is gespecialiseerd in kantoorartikelen zoals kasboeken en voorziet u van kundig advies omtrent de benodigdheden voor de financiële administratie van uw bedrijf.
Het kasboek is het boek waarin alle transacties van de kas worden bijgehouden. Het woord wordt in twee verschillende betekenissen gebruikt: Een boek of schrift, of een spreadsheet, waarin alle transacties van een contante kas worden bijgehouden.
Waar Doen Ze Het Van is een EO programma. In Waar Doen Ze Het Van volgen we 4 verschillende gezinnen met ieder een ander maandbudgetten. We krijgen in het programma echt een kijkje in hun portemonnee. We zien wat er binnenkomt.
De totale ontvangsten over een bepaalde periode verminderd met de totale uitgaven van die periode.
Een huishoudboekje is een document waarin huishouduitgaven zoals boodschappen, hulp in de huishouding en voorzieningen worden bijgehouden. Ze worden vooral gebruikt door gezinnen die hun geldstromen overzichtelijk willen houden.
Bewijs op roze (uitgaaf) of wit (ontvangst) papier. Met vermelding van de boekingsgegevens. Genummerde bladen voor een sluitende kasadministratie.
Betaalt je klant met contant geld, dan maak je daarvoor een boeking op kas. Je gebruikt alleen kas wanneer er in je bedrijf contant geld is.
Betalen: Hier staat het bedrag dat u krijgt uitbetaald en het bankrekeningnummer waarop dat gebeurt. Als er geen bankrekeningnummer van u bekend is, staat er 'per kas'.
Mag je zelf je administratie bijhouden? Er zijn zzp'ers en eenmanszaken die hun boekhouding helemaal zelf doen. Het opstellen van een jaarrekening is voor deze bedrijven niet verplicht. Grotere bedrijven moeten wel een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen.
Eén van de grootste redenen om een boekhouder of accountant in te huren is groei van uw bedrijf. Een bedrijf met meer dan 50 medewerkers, een netto-omzet hoger dan 12 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 6 miljoen euro is volgens de wet controleplichtig (artikel 396 lid 1 BW2).
De Belastingdienst verplicht iedere ondernemer om een boekhouding bij te houden en de administratie te bewaren. Belangrijke zaken die u moet bewaren zijn onder andere: ontvangen en verzonden facturen. kas-administratie en -bonnen.
Een kasboek is eigenlijk niks meer dan een document waarin je in chronologische volgorde de inkomsten en uitgaven van je bedrijf bijhoudt. Dit biedt je inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Ook zie je welke uitgaven er vaker terugkomen en kan het je helpen om op bepaalde kosten te bezuinigen.
Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je hoeft niet elke maand 10% opzij te zetten. Het kan de ene keer wat meer en de andere keer wat minder zijn. Als je maar wel gemiddeld aan 10% komt.
Zoals elke andere zelfstandige moet je een boekhouding voeren. In een eenmanszaak volstaat echter een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding (op voorwaarde dat je jaaromzet, exclusief btw, kleiner is dan 500.000 euro). Die bestaat uit een : een financieel dagboek, dat u kunt splitsen in een kas- en bankboek.