Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Witgoud is meer zilver van kleur dan wit. Vandaar dat er vaak veel verwarring is van welk materiaal iets gemaakt is. Witgoud bestaat meestal uit een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Houd je metalen object stevig vast of zet het op een tafel. Druppel een paar druppels azijn op het object. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud. Als de kleur hetzelfde blijft, is het puur goud.
De vele voordelen spreken voor zich: Witgoud past zowel bij klassieke als moderne ringen. Net zoals platina laat witgoud prachtige kleurloze diamanten nog méér stralen. Een trouwring in witgoud is wat makkelijker groter of kleiner te maken dan een ring uit platina (een veel harder materiaal om te bewerken).
Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is immers hetzelfde.
Geel goud is een goudlegering waaraan (belangrijk) meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin koper overheerst, noemt men rood goud.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad is. Over het algemeen is een sieraad van 8 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs.
Waarde van wit goud t.o.v. geel goud
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud. Of het nou geel of wit is, de waarde van 14 karaat veranderd dus niet.
Als u een sieraad heeft dat op platina lijkt maar met een 750 of 585 merkje dan is dit geen platina maar witgoud! In Nederland kennen we alleen 950 als platinamerk, witgoud wordt nooit als 950 gemerkt. Zo kunt u aan de cijfercombinatie zien of uw sieraad platina of witgoud is.
Stainless Steel zorgt ervoor dat de gouden plating heel erg goed hecht en dat de gouden kleur super lang mooi blijft. Bij Finaste maken we alleen gebruik van de beste plating, waardoor de kleur van jouw gouden sieraden praktisch niet verkleurt.
9 karaat (375).
In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. Het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering. De “witgoud” legering is echter bij AllianceRingen™ qua kleur identiek aan 14K ringen.
Wil je klassieke gladde trouwringen van 14 karaat geelgoud, reken dan op een prijs vanaf € 880,- per paar. Je hebt dan een set zeer duurzame trouwringen in een mooie uitvoering met veel draagcomfort. Wil je uniek design, veel grote briljanten of ringen in 18 karaat goud of platina, dan stijgt de prijs natuurlijk.
Het voorwerp mag niet aangetrokken worden tot de magneet om goud of zilver te kunnen zijn. Goud en zilver zijn niet magnetisch. Let wel op dat een slotje of sluiting vaak wel magnetisch is aangezien deze altijd een veertje van staal bevatten.