Voeding met veel fyto-oestrogenen, dus aan te raden Zaden en noten: amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad.
Voedingstip 5: Noten en zaden
Walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en amandelnoten zijn een zeer goede snack. Of verwerk ze in je salade. Ze zijn rijk aan onverzadigde vetten, calcium, magnesium, kalium en zink waardoor ze erg goed werken tegen overgangsklachten.
Calcium helpt het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Adequate suppletie van calcium samen met vitamine D & K is belangrijk tijdens de overgang. Vitamine D bevordert namelijk de absorptie van calcium.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden.En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Vooral walnoten en amandelen hebben dit gunstige effect op het cholesterolgehalte. Met 40 – 67 gram noten per dag verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vooral door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren die dit gunstige effect op de gezondheid hebben.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit.
Goede kandidaten uit de plantenwereld: fenegriek, lijnzaad, zwarte cohosh-wortel, dong quai, kuisboombes, rode klaver, ginseng, rhodolia (ook wel rozewortel genoemd) en teunisbloemolie. Maak hiervan bijvoorbeeld een kruidenthee, aangenaam en hartverwarmend tijdens de overgang.
Vitamine D :
Voldoende vitamine D kan helpen de stemmingswisselingen en depressies te verzachten die vaak gepaard gaan met hormonale veranderingen tijdens de perimenopauze. Calcium: essentieel voor gezonde botten, calcium speelt een cruciale rol bij het voorkomen van osteoporose, een aandoening waar vrouwen na de menopauze steeds meer risico op lopen.
Afvallen tijdens de overgang is mogelijk door gezonde voeding, regelmatige sporten en levensstijlveranderingen. Focus op een dieet met voldoende eiwitten, gezonde vetten en beperkte suikers en koolhydraten. Blijf in beweging en kies activiteiten die je leuk vindt, zoals krachttraining en cardio.
Noten en zaden zoals pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen, pecannoten, walnoten, paranoten, pijnboompitten en pistachenoten zijn kleine krachtpatsers van al het goede dat je nodig hebt in de menopauze. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.
Goede, gezonde voeding tijdens de overgang
Fruit: appels, pruimen, kersen, bananen, perziken, peren, mango's. Zaden: lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, maanzaad, pompoenpitten. Groenten: vooral groene groente, koolsoorten, broccoli, paprika, wortelen, taugé, rabarber, uien.
'Gember kan opvliegers veroorzaken. ' Van deze zin van verpleegkundig overgangsconsulent Monique Adema kijkt zelfs overgangsexpert Medina Schuurman op.
Er is niet per se een beste middel tegen de klachten in de menopauze. De menopauze heeft namelijk geen behandeling nodig gezien het een normale periode is die bij elke vrouw voorkomt.
Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag kunnen zelfs de bloeddruk verlagen. Kruidentheesoorten zoals gember, kruidnagel, bamboe en kamille zijn ook geschikt om tijdens de overgang te drinken. Overgangsklachten kunnen verminderen wanneer je gevarieerd en gezond eet en drinkt.
Gezond gewicht na de overgang
Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid vet toe en de spiermassa neemt af. Vaak gaan mensen ook minder bewegen als ze ouder worden. Het gevolg hiervan is dat je minder calorieën verbrandt.
Je zit er helemaal niet op te wachten, maar voor veel vrouwen is het helaas de realiteit: aankomen tijdens de overgang. Gemiddeld genomen zo'n 5-7 kilo, welteverstaan.
Voedingsmiddelen met veel suikers en geraffineerde koolhydraten
Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde suikers en koolhydraten kan menopauzaal buikvet verergeren. Zulke voedingsmiddelen veroorzaken doorgaans aanzienlijke pieken in de bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt kan leiden tot verhoogde opslag van vet rond de buikstreek.
Wat is een overgangsbuik? Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.