16762 De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers het recht op flexibel werken. Zij kunnen bij jou een verzoek indienen om hun arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats aan te passen.
Flexibel werken betekent dat medewerkers kunnen werken wanneer het hen uitkomt. Dit kan zijn in de vorm van flexibele werktijden, het aantal werkuren of de locatie van de werkplek. Medewerkers hebben bijvoorbeeld de optie om (deels) thuis te werken in plaats van op kantoor.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
De wettelijke regeling voor thuiswerken geldt niet voor bedrijven met minder dan 10 werknemers. Maar u kunt wel aan uw werkgever vragen of u thuis mag werken. Of u kunt dit met hem bespreken. Thuiswerken moet wel bij uw werk passen.
Door flexibele werktijden aan te houden kunnen medewerkers het spitsuur en files vermijden. Zo kan de productieve werktijd volledig benut worden. Fijne bijkomstigheid: niemand houdt van file, dus je zorgt ook nog eens voor een beter humeur!
De Wet flexibiliteit en zekerheid, de Flexwet, is in 1999 in werking getreden en enerzijds ontstaan om werkgevers een mogelijkheid te bieden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken en anderzijds om zorg te dragen voor meer zekerheden en een betere rechtspositie voor flexwerkers, naarmate de arbeidsrelatie met de ...
Thuiswerken is geen recht van de werknemer, maar op grond van de wet een mogelijkheid waarover u als werkgever mag beslissen. Een werknemer kan thuiswerken dus niet zomaar afdwingen. Anderzijds mag u een verzoek tot thuiswerken ook niet zonder reden weigeren.
Het recht op thuiswerk is niet absoluut, wat betekent dat je werkgever mag weigeren op je verzoek in te gaan. Hoe dat gedaan moet worden, is ook vastgelegd. In dat geval moet hij die weigering namelijk zo snel mogelijk schriftelijk motiveren.
Kan ik mijn werknemers verplichten om een bepaald aantal dagen te telewerken? Telewerk is altijd vrijwillig, je kan je medewerkers dus niet verplichten om enkele dagen van thuis te werken. Andersom kunnen je medewerkers telewerk ook niet afdwingen.
Als je 55-jaar of ouder bent kun je op verzoek vier dagen (gemiddeld 32 uur) gaan werken. Je arbeidsovereenkomst wijzigt niet, die blijft uitgaan van een vijfdaagse werkweek. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de opbouw van je pensioen, vakantietoeslag en het aantal vakantiedagen en (extra) roostervrije dagen.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Té flexibel zijn leidt vaak tot vragen over tijdgebruik. Wanneer je té reactief ingesteld bent, teveel ad hoc op zaken reageert of wanneer je impulsief of wispelturig bent, dan gaat je dat tijd kosten. In ieder geval verlies je snel het overzicht. Of je creëert chaos.
Flexibel werken is een arbeidsregeling die jou in staat stelt te kiezen waar je wilt werken en wanneer je werkt. Flexibele arbeidsregelingen gaan uit van het idee dat niet alle werknemers hetzelfde zijn; iedere individuele werknemer heeft een bepaald moment op de dag waarop hij of zij het meest productief is.
Durf je grenzen te stellen. Je kan tot op bepaalde hoogte meegaand zijn, maar voldoende afbakenen dient ook te gebeuren van tijd tot tijd. Zo krijg je ook respect en herinner je je werkomgeving eraan dat ze rekening met je dienen te (blijven) houden. Ga in onderhandeling.
Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever
Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. De werkgever bekijkt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en taken nodig zijn om goed en veilig thuis te werken.
Als werkgever mag u geen medische gegevens van uw personeel verwerken. U mag uw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat geregeld in de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Telewerk is niet hetzelfde als thuiswerk, maar wordt beschouwd als een vorm van thuiswerk. Bij telewerk voert de werknemer, in het kader van zijn arbeidsovereenkomst, zijn werk regelmatig uit op een andere locatie. Telewerk kan dus thuis uitgevoerd worden of op een andere locatie gekozen door de werknemer.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
' Als werknemer heb je niet alleen plichten, maar ook veel rechten. Zo ben je niet verplicht om te werken op je gebruikelijke vrije dagen. Als je dus niet op je vrije dag deze reis wilt ondernemen, mag je dat gewoon zeggen tegen je baas.
Verplichtingen van de werkgever
Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht om voor een privé-toestel te betalen. Als een werknemer er dus voor kiest om zijn eigen laptop te gebruiken, kan hij in principe niet eisen dat de werkgever deze betaalt.
Geluidsoverlast door open werkruimtes
Andere nadelen van flexwerken zijn afleiding en geluidsoverlast. Het grote probleem van veel kantoren waar mensen flexibel werken, is dat het open werkruimtes zijn. Hier is vaak een slechte akoestiek.
Als je flexibel werkt dan werk je over het algemeen minder vaak met je collega's samen. Dit komt bijvoorbeeld omdat je buiten de reguliere tijden of vanuit huis werkt. Het gebrek aan contact met je collega's kan het werk beïnvloeden, omdat de drempel hoger ligt om een vraag te stellen of om hulp te vragen.
Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Steeds meer Nederlanders willen hybride werken. Hoewel hybride werken veel vrijheid geeft, is het niet ongrijpbaar.