Bij uw kind kan de elleboog uit de kom schieten. Dit kan gebeuren doordat iemand hard aan de uitgestrekte arm van uw kind trekt. Uw kind heeft pijn en beweegt zijn arm niet meer. Bel de huisarts of huisartsenpost als u denkt dat de elleboog van uw kind uit de kom is.
Het meest voorkomende symptoom is een instabiel gevoel in de elleboog. Verder kan er een pijnlijk klikken zijn en/of pijn bij het vaker achter elkaar maken van dezelfde beweging. Bij lichamelijk onderzoek kan de stabiliteit worden getest.
Symptomen. De symptomen van een elleboogkneuzing zijn een pijnlijke elleboog, met meestal na enige tijd een zwelling (vochtophoping) en een bloeduitstorting. De bloeduitstorting is zichtbaar als een donkerblauwe verkleuring van de elleboog zelf of het weefsel eromheen.
Meestal gaat een elleboogkneuzing na een paar dagen tot drie weken vanzelf over. Na een aantal dagen kan er geleidelijk meer bewogen worden. Dit stimuleert het herstel. Is er mogelijk sprake van een botbreuk, is er forse zwelling of blijft de pijn hevig ondanks rust, neem dan contact op met je huisarts.
Klachten en symptomen
Pijn in de elleboog kan een symptoom zijn bij artrose. De pijnklachten bij artrose zijn vaak wisselend van dag tot dag. Vaak kunt u het gewricht beperkt buigen en/of strekken. Niet goed kunnen strekken is lmet name lastig bij het tillen van voorwerpen, zoals zware tassen.
Bij uw kind kan de elleboog uit de kom schieten. Dit kan gebeuren doordat iemand hard aan de uitgestrekte arm van uw kind trekt. Uw kind heeft pijn en beweegt zijn arm niet meer. Bel de huisarts of huisartsenpost als u denkt dat de elleboog van uw kind uit de kom is.
De breuk zit dicht bij het gewricht. Begin daarom met buigen en strekken van de elleboog zodra de pijn dat toelaat. Dat betekent dat u de elleboog kunt bewegen zolang u de pijn kunt verdragen.
De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim).
Oorzaken kunnen zijn: een val in het verleden, langdurige peesirritatie, herhaaldelijke overbelasting (microtraumata), ouderdom (degeneratie), slijtage of vervorming van het schoudergewricht. Het gaat vaak om een combinatie van factoren.
Therapieën. Kleine scheuren kunnen zonder operatie herstellen. De arm wordt dan een aantal weken in het gips vastgezet zodat de pees kan rusten. De beste therapie voor grotere scheuren is echter een operatie waarbij de pees wordt hersteld.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Door de val kunnen er scheurtjes in het kapsel en de banden rondom de elleboog ontstaan. In sommige gevallen kan zelfs de elleboog 'uit de kom' raken. Dit heet dan een luxatie. Er kan ook een breuk ontstaan in het bot of dat de banden rondom de elleboog helemaal afscheuren.
Pijn in ellebogen is in veel gevallen altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot.
Koelen met ijs (voorzichtig – zie eerder) en pijnstillers kunnen de eerste dagen nuttig zijn. Na het terugplaatsen van de schouder krijgt u een draagdoek of band voor de arm. Absolute rust is voor de arm echter niet nodig. Als het gaat, kunt u al vanaf het begin de arm steeds meer gaan bewegen, zonder deze te belasten.
Meestal is een kijkoperatie nodig om de elleboog op slot te behandelen. Tijdens de operatie verwijderen we losse stukjes kraakbeen uit uw elleboog. Deze losse stukjes kunnen het nog goede kraakbeen en het bot daaronder beschadigen.
Een zondagsarmpje ontstaat na een plotselinge ruk in de lengterichting van van de arm. Dit kan bij ontstaan bij het wegtrekken van een kind of bijvoorbeeld wanneer een kind tussen de ouders geschommeld wordt.
Slijtage (artrose) Artrose ontstaat doordat kraakbeen, wat ervoor zorgt dat gewrichten soepel bewegen, verdwijnt. Dit veroorzaakt pijn, u kunt uw arm niet helemaal meer omhoog tillen en veel mensen horen bij het bewegen een vervelend krakend geluid.
Plotselinge belasting van littekenweefsel dat is ontstaan na een blessure en dat tijdens de genezing is samengetrokken, waardoor de normale spierbeweging is beperkt. Door de plotselinge belasting zal het littekenweefsel weer scheuren, met dezelfde verschijnselen als bij de oorspronkelijke blessure.
Een peescheur kan gedeeltelijk (een partiële dikte scheur) of volledig (een volledige dikte scheur) zijn. Een peescheur kan enerzijds ontstaan door slijtage (overbelasting, leeftijd) of anderzijds door een trauma (ongeval). Soms is er een combinatie van beide.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Wat is een verstuiking? In tegenstelling tot een kneuzing heeft een verstuiking juist een inwendige oorzaak en kan het alleen ontstaan bij een gewricht. Door een verkeerde beweging met dit gewricht, zoals een pols, knie of enkel, worden de gewrichtsbanden of spieren overrekt en raken hierdoor beschadigd.
Vaak is belasten van de arm met kracht pas toegestaan als de breuk al enigszins is vastgegroeid, dit duurt in de regel minimaal zo'n 6 weken. Daarna kunt u pas de kracht en belasting gaan uitbreiden. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de elleboog zal meestal pas na 3-6 maanden worden bereikt.
De voornaamste kenmerken van een gebroken ellepijp zijn: Pijn aan de elleboog, die vermindert als u de arm ondersteunt. Bewegingen in de elleboog sterk beperkt, vooral het strekken van van de voorarm is belemmerd (mede door de pijn). Zwelling en/of kraken ter hoogte van de elleboog.
Een tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende aandoening van de elleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. De medische benaming voor een tenniselleboog is epicondylitis lateralis.