Ze raken snel van slag als iets afwijkt van de routine, wisselen snel van stemming en huilen snel. Ook zijn er baby's die langzaam op gang komen. Ze zijn afwachtend, hebben tijd nodig om te wennen. Ze zijn nooit uitbundig of juist helemaal van hun stuk, maar altijd wat gematigd in hun reacties.
Zijn hoofdje zonder hulp omhooghouden. Zijn handjes naar zijn mond brengen. Met hulp rechtop zitten. Reiken naar voorwerpen en deze vastnemen.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Je baby kan zich ook gaan "aanstellen". Bijvoorbeeld: als de ouders aandacht geven aan het hoesten, dan hoest hij lachend nog een keer. Hij begint ongeduld te vertonen door te gaan gillen als iets niet lukt.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Lekker liggen of wiegen in je armen vindt hij heel prettig. Ook op geluid reageert je baby sterk. Hij herkent jouw stem, stopt met drinken als je een zacht geluidje maakt. Als je een liedje zingt, wordt hij rustig.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken.
Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte. Er is al snel sprake van oogcontact. Heeft minder slaap nodig dan de meeste baby's. Wanneer de baby wakker is, heeft zij bijna continu prikkels nodig.
Je kleine kan op deze leeftijd al ongeveer 1.000 woorden zeggen, en hij begrijpt er 1.250. Onder die woorden zijn ook abstracte begrippen, zoals gevoelens en bijvoeglijk naamwoorden. Daarnaast krijgt je peuter meer begrip van grammaticale regels. Hij probeert bijvoorbeeld werkwoorden te vervoegen en meervoud te maken.
De woordenschat van een 2-jarige wordt steeds groter en je kunt al echte gesprekjes met hem voeren. Een 2-jarig kindje begint kleuren te herkennen en kan spulletjes van dezelfde kleur bij elkaar zoeken. Hij krijgt ook begrip van tijd, dat wil zeggen dat hij begrijpt dat morgen niet vandaag is.
Motorische ontwikkeling
Een kindje van 2 jaar kan motorisch al best veel. Hij kan nu goed lopen, zowel vooruit als achteruit. Ook kan hij nu rennen en tijdens het rennen kan hij van richting veranderen. Hij kan op zijn teentjes lopen, gaat steeds beter springen en klimmen en hij kan even op één beentje staan.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Concentreer je vooral op spelletjes waarbij je je baby aanraakt, omdat je kindje zich steeds meer bewust is van zijn eigen lichaam. Beweeg zijn voetjes heen en weer terwijl je een liedje zingt. Laat je baby je vinger grijpen en beweeg zijn handjes en armpjes op en neer. Babbel ondertussen wat tegen hem.
Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen. De slaapbehoefte verschilt per baby. Dit is een gemiddelde.
Dit kan jouw baby met 1 maand
maakt contact met jou door je aan te kijken. houdt de handjes meer open, in plaats van in een knuistje. kan voorzichtig zijn hoofdje optillen als je hem op zijn buik legt. kijkt graag naar bewegende voorwerpen, bijvoorbeeld naar een mobiel boven de box.
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Baby 2 maanden: spelen
Duw bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn voetzolen en laat hem zelf zijn beentjes weer strekken. Of 'fiets' met zijn benen. Zo sla je twee vliegen in één klap: de oefeningen zijn goed voor je baby van 2 maanden oud en het is leuk om samen bezig te zijn. Je kind leert steeds beter grijpen.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Het is een beladen onderwerp onder ouders en deskundigen. De een zegt dat laten huilen tot stress en onveilige hechting leidt, de ander dat het kinderen weerbaar maakt en betere slapers. Schadelijk of niet? Een baby laten uithuilen tot hij of zij zelf in slaap valt lijkt geen schadelijke effecten te hebben.