Bij een grotere snoek kun je proberen om de haken via de kieuwbogen los te maken. Til de kieuwdeksel op, breng de bek van de tang voorzichtig langs de kieuwbogen naar binnen en probeer zo de dreg los te krijgen. Is dat gelukt, probeer dan het kunstaas via de bek te verwijderen.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken.In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Er is geen specifieke vistechniek die beter werkt voor grote snoek dan kleine snoek. Je kunt met zowel kunstaas als doodaas grote snoeken vangen, en zowel slepend als werpend vissend. Je kunt dus gewoon je favoriete manier van vissen gebruiken.
In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot.
Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.
Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind.
Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Vang je zo'n vis in die periode, dan moet je deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct in hetzelfde water terugzetten. De belangrijkste gesloten tijden voor vissoorten zijn: De snoek, van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. Snoekbaars en baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Snoeken kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Dit hangt uiteraard sterk af van de aanwezigheid van voldoende voedsel. Vrouwtjes kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Mannetjes blijven met een lengte van zo'n 90 centimeter een stuk kleiner.
Als je hier met dieplopende pluggen of te zware spinners gaat snoekvissen dan loopt je kunstaas steeds vast in de bodem en vang je er zeker geen snoek mee. Met ondiep lopend kunstaas vis je in ondiepere delen van het water in de zomer een stuk effectiever. Ten derde hebben snoeken in de zomer veel energie.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni). Barbeel, kopvoorn en winde van 1 april tot en met 31 mei.
Het volwassen dier voedt zich voornamelijk met prooivissen (karper, voorn …), maar kan ook in een kannibaal veranderen en andere snoeken eten wanneer er niets anders te vinden valt. Hij is ook dol op vogels (eendjes, kuikens), kleine knaagdieren, kikkers, padden en zelfs rivierkreeften.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Voor dobbers met een drijfvermogen van 20 gram kan je lood gebruiken van 15 tot 20 gram. Bij een grote aasvis kan je naar 15 gram gaan. Over het algemeen kan je het gewicht aanhouden van wat op de dobber zelf staat.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Overdag is de karper het minst actief en zullen je vangkansen dan ook het minst groot zijn. Daarom is het verstandig om juist in de ochtend of avond te gaan vissen. Ga je een hele dag/nacht/weekend vissen accepteer dan je vangkansen overdag minder zullen zijn.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord. De vis woog 24.8 kilo en is waarschijnlijk gevangen in de Grefeern See.
Snoek komt in Europa in de meeste binnenwateren voor. Alleen in snelstromende riviertjes hoog in de bergen tref je hem minder aan. In Nederland komt de soort algemeen voor in allerlei wateren. Denk hierbij aan meren, plassen, polderwateren en grote en kleine rivieren en beken.
Max lengte/gewicht: 150cm/25 kg. NL record: 137.5cm/17.25kg. Een + 1 meter snoek wordt bestempeld als groot, en is zeker geen regelmaat, eerder een uitzondering.
De kans gebeten te worden door een snoek is heel klein. Bovendien eet de snoek geen mensenvlees en zal de snoek in zeer uitzonderlijke situaties alleen happen wanneer het in paniek is of, volgens Axel Gunderson, onderzoeker bij het Haarlemmermeerse Bosplas, getriggerd wordt door glinsterende objecten.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
Een snoek moet het vooral hebben van zijn zicht. Met zijn ogen, die vrij vet vooraan de kop zitten, kan hij in bijna alle richtingen kijken. Dus ook naar de zijkant en de voor- en achterkant. Hij jaagt het liefst in helder water.