Gedachtenlezen is niet mogelijk. Toch zegt lichaamstaal veel over de manier van denken zelf. Als mensen denken, nemen ze soms kenmerkende poses aan en maken typische gebaren. De houding, blik en gebaren zeggen iets over de manier waarop ze denken.
Er zijn mensen die gedachten kunnen lezen. Deze mensen zijn vaak hoogsensitief en hebben vaak een sterke ontwikkelde intuïtie. Dit wordt ook wel telepathie genoemd. Dit woord kom uit het Grieks.
Paranoïde wanen: denken dat anderen je in de gaten houden of je gedachten kunnen lezen.
Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo'n 90.000 niet effectief of zelfs negatief.
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig').
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Om goed te kunnen lezen, heb je namelijk kennis nodig van de taal die je leest én kennis van de wereld om je heen. Slechthorende en dove kinderen ontwikkelen beide soorten kennis niet altijd even vlot – en dus is lezen moeilijk – en dus missen ze kennis die ze door lezen kunnen opdoen.
Hoe snel lezen mensen normaal gesproken? Uit onderzoek is gebleken dat mensen doorgaans lezen met een snelheid van zo'n 200 à 250 woorden per minuut. Dit noemen we de absolute leessnelheid. Onze eigen ervaring is dat mensen bij deze snelheid doorgaans 50 à 60% begrijpen van wat ze gelezen hebben.
Je zult zien wanneer je deze persoon ontmoet een glimlach zegt meer dan duizend woorden. Ze zal naar je glimlachen alsof je al eeuwen vrienden bent, ook al heeft ze je pas gisteren ontmoet. Je zult haar grootste reden zijn om te glimlachen, voor haar geluk of om te blozen.
Universeel luisteren stelt je daarmee in staat iemand te beïnvloeden. Door je echt in iemand te verplaatsen en te proberen te voelen wat hij voelt, geef je hem erkenning en voelt hij zich begrepen.
Iedereen heeft gedachten. Dit kunnen zowel negatieve als positieve gedachten zijn. En hoe graag we het soms ook willen, deze gedachten uitzetten gaat nooit lukken. Het lijkt zelfs wel zo, dat als je probeert niet zoveel na te denken, dat je juist méér gaat nadenken.
Helaas zijn we in ons hoofd nogal druk met negatief denken. Ruim 90 procent van onze gedachten blijkt negatief te zijn.
De eerste stap om je gedachten af te remmen is door ze van je af te schrijven. Schrijf alles op wat je raakt of bezighoudt. Je kunt al je gedachten en gevoelens op papier kwijt. Je kunt hier een speciaal schriftje voor gebruiken wat je op een plek legt waar niemand anders het kan lezen.
Tussen de vijf en tien jaar leren kinderen zelfstandig lezen. Dit gaat stap voor stap. Eerst om klanken en letters te herkennen, daarna om woorden en makkelijke zinnen te lezen. Uiteindelijk leren ze sneller lezen en gaan ze steeds meer begrijpen van wat ze lezen.
Mensen lezen gemiddeld 250 woorden per minuut. De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg leest 25.000 woorden per minuut en is daarmee de snelste lezer ter wereld.
De gemiddelde lezer leest 150 tot 250 woorden per minuut. Twee tot vier keer zo snel lezen is zeker mogelijk. Echter, in wetenschappelijk onderzoek wordt heel vaak gesproken over een gemiddelde leessnelheid van 180 tot 300 woorden per minuut.
Ondanks dat je lezen dus als een ontspannende hobby kunt ervaren, zijn je hersenen tijdens het lezen keihard aan het werk. Je brein wordt gestimuleerd om nieuwe herinneringen en verbindingen te maken en de oude verbindingen te versterken, wat goed is voor je kortetermijngeheugen.
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.
Hogere concentratie, rijkere taal
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst.