De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt?
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Een te harde matras geeft druk op de heup, rug en schouders; een doorgezakt matras geeft sommige lichaamsdelen te veel druk en andere te weinig ondersteuning. In beide gevallen kan de wervelkolom niet in de natuurlijke houding ontspannen.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Het slapen op een te hard matras kan pijn op drukpunten van de rug veroorzaken. Een medium-hard matras zou meer comfortabel kunnen zijn omdat de schouder en heupen iets in het matras kunnen zakken.
Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim.
Voor een zijslaper is een matras met comfortzones doorgaans het meest geschikt. Een matras met comfortzones zorgt ervoor dat je lichaam overal voldoende ondersteuning krijgt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je schouder in een onnatuurlijke houding komt te liggen.
Hypoallergeen: Materialen zoals wol, paardenhaar en katoen zijn minder gevoelig voor allergenen en huisstofmijt, wat ze perfect maakt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
Een goed matras voor rugklachten persoonlijk en hangt af van de verschillende factoren. Over het algemeen wordt traagschuim gezien als het beste materiaal voor rugklachten. Daarnaast zijn matrassen met comfortzones (pocketvering matrassen) ook goed, omdat de individuele pocketveren met je lichaam meebewegen.
Korte 'wenperiode'
Over het algemeen duurt het wennen aan een nieuw matras minimaal 3 of 4 weken. De spieren in uw lichaam dienen zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Waar kuilen bij kuilvorming ontstaan door slijtage/ouderdom van het matras, vormt de toplaag van uw matras zich bij nestvorming – voor optimale ondersteuning – naar uw lichaamsprofiel. Ook nestvorming herkent u aan kuilen.
Hoe lang gaat mijn matras mee? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een matras gaat niet zolang mee als je zou verwachten. Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
Als onderdeel van de Bettzeit Gruppe en opgericht in 2013, heeft Emma één van de online best verkopende matrassen van Europa. Dit matras, dat door diverse onafhankelijke consumentenorganisaties in meerdere landen bekroond is, is exclusief verkrijgbaar in de winkels van Beter Bed.
Bij schouderklachten is het van belang dat je kiest voor een matras met een ruime schouderzone. Dat wil zeggen een matras waarbij het (schouder)gewricht optimaal in het matras wordt opgenomen. Met name voor zijslapers raden wij dit type matras aan.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet voldoende doorzakken, waardoor je met een stijf gevoel wakker wordt. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten.
Als u een gevoel heeft in te zakken dan is uw matras te zacht of vervormd is door de tijd. Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.Als dat erg makkelijk gaat, dan is uw matras te hard. Zo niet dan past de stevigheid van de matras bij uw lichaamsbouw.
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn, een verstoorde nachtrust en zelfs wakker worden met rugpijn.
Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.