Kruiden bewaren in de koelkast Wil je je verse kruiden kort bewaren? Dat kan prima in de koelkast. Spoel de kruiden even af met water en wikkel ze in een lichtvochtige theedoek. Je kunt de kruiden dan tot 2 weken bewaren.
Leg ze op keukenpapier en droog snel. Bewaren: bewaar de kruiden het liefst heel en verkruimel ze het liefst pas bij gebruik.Bewaar ze koel en donker, in luchtdichte blikken of potten. Houdbaarheid: ongeveer twaalf maanden, daarna neemt de smaak snel af.
Eenmaal vacuümverpakt blijft de kaas maar liefst 7-8 weken vers.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden.
Kruiden gaan niet over datum zoals zuivel en groentes dat doen. Ziek zal je dus niet worden van het eten van kruiden die volgens het etiket over datum zijn. Wel verliezen kruiden na verloop van tijd smaak en scherpte, waardoor ze je maaltijd niet langer goed op smaak kunnen brengen.
Kruiden gaan eigenlijk best lang mee, zolang je ze op een droge en donkere plek bewaart. Vermalen kruiden die je vaak in een potje koopt in de winkel kunnen wel 2 tot 3 jaar meegaan, en hele kruiden zelfs 4 jaar. Als het aankomt op gedroogde kruiden, is het beter om er na een jaar afstand van te doen.
KANEEL BEWAREN
Kaneelstokjes zijn echter langer houdbaar (over het algemeen zijn gemalen specerijen veel korter houdbaar dan hun hele soortgenoten). Gemalen kaneel is onder ideale omstandigheden ongeveer zes maanden houdbaar, hele kaneelstokjes kunnen tot twee jaar meegaan.
Verse kruiden invriezen
Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Bewaar losse takjes tijm in de groentelade van de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed. Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen.
4. Bouillonblokjes: 2 jaar. Deze smaakmakende blokjes kan je makkelijk 2 jaar bijhouden zolang je ze goed afsluit voor lucht en vocht.
Bewaar je kruiden en specerijen op een koele, droge plaats. Een constante temperatuur rond de 20 graden is ideaal. Bewaar kruiden niet in de buurt van warmtebronnen zoals een kookplaat. Een goede opslagruimte zorgt ervoor dat je kruiden en specerijen droog, donker en uit de buurt van hittebronnen worden bewaard.
Kaliumchloride wordt vaak als smaakmaker gebruikt in zoutarme producten. Deze producten worden afgeraden: - Herbamare natriumarm kruidenzout en Knorr Aromat.
Wanneer de kruiden opgedroogd zijn stop je ze in een vershoudbakje en leg je ze in de vriezer.De kruiden blijven op deze manier minimaal een jaar houdbaar.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren.In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Rozemarijn kun je het beste in de koelkast bewaren. Wikkel de takjes in vershoudfolie, zo blijft het kruid zeker een week goed. Liever langer bewaren? Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen.
Wil je munt invriezen? Was dan de blaadjes en dep deze droog met keukenpapier.Verpak de munt in kleine porties in boterhamzakjes en doe ze dan meteen in de vriezer. In de vriezer is munt 1 jaar houdbaar.
Verse knoflook is veel scherper van smaak dan de gedroogde bollen. Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen?Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat.
Van wintergroene kruiden zoals tijm en rozemarijn, kun je zelfs gewoon blijven plukken in de tuin. En in huis kun je een pak groene kruiden houden, op de vensterbank. Veel mediterrane kruiden zoals (citroen)tijm, rozemarijn, bonenkruid, hysop, salie en laurier houden hun bladeren in de winter.
Kurkuma kan het beste bewaard worden in een afgesloten zak in de koelkast.Zo blijft kurkuma 2 weken goed.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Een mogelijke oplossing is om op de verpakking te zetten 'Gooi de rijst niet weg na het verstrijken van de THT-datum, maar beoordeel op geur en uiterlijk. ' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
En hoe minder bewerkt de kruiden zijn, hoe langer ze meegaan. Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee.
Bewaar je de kruiden graag in glazen potjes? Kies dan voor donker glas. Dit vermindert de blootstelling aan licht en beschermt de kruiden beter tegen oxidatie. Met andere woorden: ze gaan langer mee.
Poederige kruiden
Voorbeelden: chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder en kurkuma-poeder. Deze kruiden kun je ongeveer 2 tot 3 jaar gebruiken.