Een deel van de verklaring voor coprofagie is dat honden ontlasting simpelweg lekker kunnen vinden, zeker wanneer de hond poep eet van andere diersoorten zoals konijnenkeutels. Ook de poep van andere honden kan simpelweg lekker smaken.
Konijnenkeutels kunnen een aantal ziektekiemen bevatten. De bacterie Clostridium difficile kan in de poep van konijnen zitten, maar dit is voor honden niet zo'n probleem. Ernstiger is het wanneer de konijnenpoep de bacterie Leptospira bevat. Dit kan een hond flink ziek maken.
Konijnenkeutels zijn ook direct in de tuin te gebruiken, zonder dat je ze eerst op de composthoop tot compost maakt. Dan is het alleen wel handig om de keutels te scheiden van bodembedekking. Of gebruik fijne bodembedekking zoals hennepvezel of back-2-nature.
Ronde harde drolletjes leggen is niet simpel. Het doet soms pijn en heeft heel wat weg van konijnenkeutels.
Diarree en stinkende poep bij konijnen is geen goed teken. Gezonde konijnenkeutels zijn rond, stevig en vrij droog. Ze bevatten als het goed is veel plantvezels van het hooi wat ze krijgen. Gezonde keutels zijn per konijn even groot.
Konijnenkeutels kunnen een aantal ziektekiemen bevatten.De bacterie Clostridium difficile kan in de poep van konijnen zitten, maar dit is voor honden niet zo'n probleem. Ernstiger is het wanneer de konijnenpoep de bacterie Leptospira bevat. Dit kan een hond flink ziek maken.
Verkeerde voeding is één van de belangrijkste oorzaken. Als een konijn bijvoorbeeld te veel waterige groenten krijgt, zal het natte keutels (diarree) ontwikkelen. Deze blijven dan aan de achterhand plakken. Ook te weinig vezels (hooi) in het dieet kan leiden tot afwijkende keutels.
Het bijzondere van konijnenkeutels is dat ze direct te gebruiken zijn op de moestuin. De meeste mest moet je eerst composteren. Omdat je zelf de konijnen voert heb je zelf controle over wat er in de mest zit.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
Harde keutels zijn een teken van verstopping of obstipatie. Brijige of waterige ontlasting is te dun. Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
Soms kan een konijn rondjes om zijn baas heen rennen, vaak zoemend en knorrend en uiteindelijk in zijn voeten bijten. Dit rondjes rennen is seksueel gedrag, het konijn probeert indruk te maken en raakt gefrustreerd als er geen reactie komt.
Afhankelijk van de grootte van de hond, maximaal 1 konijnenoor per dag. .
Maak bijvoorbeeld gebruik van een kooi, bench of aparte kamer. Voor zowel konijn als hond is geur erg belangrijk. Dit is dan ook een goede manier om de introductie te beginnen. Leg een doek met de geur van de hond in het hok van het konijn, eventueel kunt u ook een doek met de geur van het konijn aan de hond geven.
Voor de jacht op onder de grond levende dieren zijn er de aardhonden. Gebruikt om vooral het konijn en de vos uit hun burcht te jagen. Om de in het nauw gebrachte vos te weerstaan moeten deze honden beschikken over een grote portie zelfstandigheid en moed, of zo men wil agressie.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Afwijkend gedrag
De volgende afwijkende gedragingen kunnen voorkomen voor bij een konijn met pijn: Luid knarsetanden: Een konijn dat zachtjes 'met de tanden knarst', of beter gezegd het gebit zachtjes enkele keren op elkaar klikt of schuift, is vaak tevreden en op zijn gemak.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens.Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen!Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Behandeling van een konijn met diarree of plakpoep
Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is.
Een konijn doet zo'n 300 keutels per dag en die hele dag opruimen wordt niemand blij van.