Al vroeg in het voorjaar kun je de eerste lentebloemen zien bloeien, hoe kan dat al zo vroeg? Al vroeg in het voorjaar kun je de eerste lentebloemen al zien bloeien. Deze bloemen noem je 'vroege bloeiers', omdat ze eerder in bloei staan dan andere bloemen en planten.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.
In het begin van april bloeien de Berken en wat later zie je de aren van de Grote vossenstaart boven bermen en graslanden uitpriemen. Beide groepen van pollen of stuifmeel verspreiders in de lucht zijn voor onze medeburgers die gevoelig zijn voor het pollen minder plezierig.
Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Eind januari, begin februari, het lijkt al wel voorjaar. De zachte winter met voor deze tijd van het jaar hoge temperaturen is er de oorzaak van. Want het uitlopen van planten en het uitbotten van bomen in de lente wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijging van de temperatuur van de lucht en van de grond.
Het gewoon sneeuwklokje, met zijn sneeuwwitte bloemen, zien veel mensen als een van de eerste voorjaarsbrenger. Het is een bolgewas en het sneeuwklokje heeft een maximale hoogte van ongeveer 25 centimeter. Het sneeuwklokje komt voor op vochtige schaduwrijke plaatsen en verwildert heel gemakkelijk.