deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn; Antraciet kolen en eierkolen, maar ook vetkolen en bruinkoolbriketten.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
Bestel uw steenkolen bij Brandstofhandel Baillieux, of kom langs op ons depot tijdens de openingsuren van maandag tot vrijdag van 7 tot 19uur. Steenkolen worden los gestort in uw opslagplaats en zijn ook verkrijgbaar in zakken van 25kg.
Eén zak kost 5,50 euro en 38,50 euro voor één mud (ongeveer honderd liter). In zijn winkel staan een klassieke potkachel en een zwarte kolenkit, aan de wanden prijken foto's uit vroegere tijden en aan het plafond zijn met touwtjes oliekannen van bewoners bevestigd.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
We hebben op dit moment nog 826001 Mt kolen 'proven reserve' in de grond zitten. Zegt BP en oliemannen kunnen het weten want die zijn zuinig & voorzichtig met onze voorraden.
Antraciet is de beste steenkool voor verwarming
De steenkool met de laagste kwaliteit is bruinkool. Deze bevat slechts 70% koolstof en wordt meestal gebruikt in elektriciteitscentrales. Bruinkool kan gebruikt worden voor de verwarming van de woning, maar dit is niet aan te raden omwille van het hoge zwavelgehalte.
Prijs in de winkel: € 12,70/zak
Is één van de belangrijkste antracieten op de markt. Deze iets hardere kool geeft weinig assen en zeer veel warmte. Het is een mooi blinkende kool die praktisch geen stof geeft.
Smeedkool is zeer voordelig voor het bereiken van duurzame en hoge temperaturen. De verbrandingswarmte is dan ook bijzonder geschikt voor het smeden. De juiste kolen voor een smidsvuur vindt u ook terug in de webshop!
Een kolenkachel met een gemiddeld vermogen van 5.000 kcal/uur heeft per uur 9.000 m³ lucht nodig om correct te kunnen werken. Er moeten dus bijna altijd ventilatieroosters voorzien worden.
Steenkool komt voor in diverse kolensoorten en -kwaliteiten zoals antraciet, ess- (of halfvet)kool, rookzwakke (of driekwart vet)kool en vetkool. Het verschil in gasgehalte maakt het onderscheid tussen deze varianten. Antraciet bevat het minste gas en vetkool het meest.
Futurex of petroleumcokes is een petroleumderivaat met een hoge verbrandingssnelheid, een hoge warmteafgifte en met een zeer laag asgehalte. Futurex kolen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met hout in de openhaard en in de allesbrander… Alle kolen zijn verpakt in plastic zakken van 20kg.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
In ieder geval is antraciet de meest geschikte koolsoort voor verwarming. Overweegt u uw kachel dus vooral als verwarming te gebruiken dan is dit de kolen die u moet hebben. Kolenkachels hebben van nature de functie te verwarmen. Bruinkool is de koolsoort met het laagste massapercentage koolstof.
Die zijn minder vervuilend, omdat ze minder zwavel uitstoten. Ze zijn ook minder vuil, omdat er amper vier procent van het volume aan as achterblijft. Volgens Vrinssen is verwarmen met kolen zo'n veertig procent goedkoper dan met mazout en zo'n 25 tot 30procent goedkoper dan gas.
De rook die bij de verbranding ontstaat, welke koolstofdioxide en koolstofmonoxide bevat, wordt via de kachelpijp naar een schoorsteen of rookgasafvoer afgevoerd. De overblijvende as viel na opschudden met een pook in de asla en werd daarna verzameld in de asemmer. De meeste kolenkachels geven stralingswarmte af.
Steenkool ontstaat door de ophoping van plantenresten. Miljoenen jaren geleden groeiden er op de plekken waar steenkool te vinden is struiken, varens en bomen.
Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
Bij een houtskoolvuur kan door toevoeging van extra zuurstof een temperatuur van 1300 graden Celsius worden bereikt. Zowel de bronsgieter als de ijzersmid zullen hiervan gebruik hebben gemaakt. Bij een steenkoolvuur kan een middeleeuwse smid wel temperaturen halen van 1700 graden Celsius bij toevoer van extra zuurstof.
In 2017 werd ruim 50 miljoen ton kolen aangevoerd in Nederlandse havens. De grootste leveranciers zijn Rusland, de Verenigde Staten, Colombia en Australië, samen goed voor 80 procent van alle aangevoerde kolen. In 2017 heeft Rusland de plaats van Colombia als grootste leverancier van steenkolen overgenomen.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering.
Eindelijk is het dan zover: België is sinds deze week officieel steenkoolvrij. De laatste tonnen van het CO2-rijke goedje werden woensdag verstookt in de centrale van Langerlo. Hiermee valt definitief het doek over een fossiele brandstof die niet meer van deze tijd is.
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.