* Snijd voor hachee het vlees in dobbelstenen en gebruik een extra ui. Gebruik mosterd, sojasaus of een takje tijm als extra smaakmakers. * Goulash is hachee met een Balkan-accent. Laat met de ui blokjes paprika meefruiten en breng op smaak met paprikapoeder in plaats van peper.
Naast de oorsprong verschillen ook de ingrediënten. In goulash zit paprika, tomaat en paprikapoeder of chili. Je lengt het vocht niet aan met bier zoals bij Vlaamse stoverij. Bovendien gaat er geen boterham met mosterd bij.
Wat is het verschil tussen stoofvlees en hachee? Hachee is stoofvlees. Stoofvlees is ook hachee, maar kan ook ander vlees zijn waarmee je kan stoven.
Goulash (of Pörkölt)
Pörkölt of goulash is een stoofgerecht, van oorsprong ontstaan bij de runderherders en dus oorspronkelijk bereid met rundvlees. En daar komt de naam van het gerecht ook vandaan. Gulyás komt van gulyáshús hetgeen koeherdersvlees betekent. Pörkölt betekent overigens 'roosteren'.
De naam: Zuurvlees, komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek (ontbijtkoek) en stroop.
Riblappen zijn van de drie het meest mals omdat ze meer vet hebben dan de sucade- en runderlappen. Het heeft hierdoor meer smaak en wordt dan ook heerlijk zacht. Riblappen zijn perfect voor een pan ouderwets draadjesvlees.
Het vlees aanzetten
Bak de stukjes of lapjes vlees stevig aan in hete roomboter in de braadpan. Doe dit op heet vuur, maar doe het kort. En doe het met kleine porties tegelijk, anders koelt de boter teveel af. Het vlees moet aan de buitenkant dichtschroeien, maar de 'gaarheid' moet niet naar binnen doorslaan.
Goulash kun je in de vriezer drie tot vijf maanden bewaren. Kijk wel uit voor vriesbrand, want rundvlees is wat dat betreft best wel kwetsbaar. In de koelkast kun je goulash nog één tot twee dagen goed houden, maar de smaak is één dag in de koelkast het lekkerste.
Je kunt hem indikken door maïsmeel, maïzena of bloem toe te voegen, een deel van de stoofpot te pureren of door de stoofpot in te koken om het overtollige vocht te laten verdampen. Binnen de kortste keren kun je genieten van een heerlijke hartige stoofpot.
Je kunt dit gerecht prima een paar dagen van tevoren maken; sterker nog, daar wordt -ie alleen maar lekkerder van. Bewaar hem dan goed afgedekt in de koelkast en verwarm later op laag vuur. Je kunt goulash ook goed invriezen; hij blijft in een goed afgesloten bakje ongeveer 2-3 maanden goed in de diepvries.
Om met het hachee maken een mooie binding te krijgen, bestrooi je het vlees met bloem, voordat je het gaat bakken. “Doordat je warme bouillon toevoegt, wordt het vlees heel mals. Er gaat behoorlijk wat bouillon bij, dus als je de bloem niet gebruikt, krijg je een vrij natte hachee.”
Er zit 6,2 gram vet in 1 portie (100 gram) hachee, bereid, waarvan 2,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Er is veel vlees dat je kunt gebruiken om te stoven. Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapjes... doorregen of magere stooflappen. En een aparte groep is het stoofvlees met been zoals de schenkels en de staart.
Als een stoofpot te dun is, giet dan wat vocht af, kook dit in en voeg weer toe aan de stoofpot. Dit is beter dan het gerecht achteraf binden met bloem of maïzena (zie ook stap 2). Binden kan eventueel ook met ingrediënten die uit zichzelf binden zoals tomatenpuree of cacaopoeder (in Mexicaanse stoofpotten erg lekker).
Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt. Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Stoofvlees invriezen is natuurlijk mogelijk, zowel het rauwe vlees, als de stoofschotel waarin het vlees verwerkt is. Daarbij is het wel belangrijk dat je het stoofvlees eerst wel laat afkoelen, en dat je ook niet te lang moet wachten om het gerecht in te vriezen.
Waar komt goulash vandaan? Het gerecht komt oorspronkelijk uit Hongarije en bestaat voornamelijk uit rundvlees en paprika. Maar het allerbelangrijkste is toch wel de tijd die je ervoor neemt. Laat het rundvlees uren sudderen met alle specerijen en het resultaat zal waanzinnig worden.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Als je het vlees afblust, dan moet het vocht, de saus of bouillon dezelfde temperatuur hebben als het vlees in de pan. Bij koud vocht, sluit het vlees zich af, wordt het minder mals en neemt het weinig smaken meer op. Laat je vlees helemaal onder de bouillon of saus garen. Op deze manier droogt het vlees niet uit.