Een blauw oog is het gevolg van een letsel in de buurt van het oog. Hier ontstaat gemakkelijk een inwendige bloeding, waardoor de huid opzwelt en verkleurt. In het begin wordt het letsel blauw-rood, daarna blauw-zwart. Geleidelijk aan kleurt het daarna bruin-geel-groen, waarna de verkleuring verdwijnt.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider.
Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is? Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
Trivia. In het Engelse taalgebied noemt men een blauw oog een black eye (zwart oog). Er is geen medische aanwijzing dat het opleggen van een biefstuk, anders dan door de koelende werking die een biefstuk uit de koelkast heeft, het genezingsproces versnelt.
Dat kan door een washandje of theedoek gevuld met ijsblokjes tegen de aangedane huid aan te drukken. Druk hierbij niet te hard op je oog zelf. De zwelling, verkleuring en pijn zullen na enkele dagen wegtrekken en binnen twee weken is een blauw oog weg.
Uw oog kan pijn doen en gaan tranen en rond uw oog kan het dik en blauw zijn. Koel het oog met een koud washandje. Neem in ieder geval contact op met de huisarts of huisartsenpost bij de volgende klachten: U heeft veel pijn.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Om de genezing van een blauwe plek te versnellen, kunt u Arniflor zalf gebruiken. Arniflor zalf is een homeopathisch geneesmiddel wat speciaal ontwikkeld is om de huid bij blauwe plekken en kneuzingen te behandelen.
De mooie blauwe oogjes (mati) die je veel ziet in Griekenland beschermen je tegen het "boze oog". Je vindt ze in Griekenland op vele producten afgebeeld en het is een erg popualir symbool. Sommige Grieken, vooral de mensen in de dorpen, geloven dat iemand "het boze oog": (matiasma) kan opvangen.
Het maakt deel uit van de Griekse cultuur, diep geworteld onder de Grieken. Er wordt aangenomen dat het boze oog iedereen op elk moment kan treffen. Het boze oog is de overtuiging dat iemand de vloek van het boze oog of Matiasma kan opvangen van het jaloerse compliment of de afgunst van iemand anders.
Behandelen en camoufleren van blauwe plekken
Dit kan met gevriesde erwten (met theedoek) maar ook een simpel watje met water geeft al goed effect. Als je klaar bent met koelen smeer dan arnica créme op je gezicht.
Het blauwe oog aan de deur of rond je arm of nek houdt deze blikken voor je tegen. Er worden 3 soorten van kwade blikken onderscheiden: de onbewuste (deze brengen je eveneens schade toe, maar dan zonder kwade wil van de toebrenger), de bewuste (gerichte, doelbewuste schade specifiek voor jou en met voorbedachte rade!)
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Het boze oog, in blauw, wit en zwart, wordt op grote schaal gebruikt in Turkije. Boze ogen worden gebruikt om krachten af te wenden, maar ook als muurdecoratie of in sieraden. Het symbool is vaak te vinden op prullaria die in toeristenwinkels worden aangeboden. Sinds 2018 is er een emoji van het boze oog.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken. Purpura zijn niet-wegdrukbare paars- of bruinrode verkleuringen van de huid, die vaak een symptoom zijn van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes.
Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12 kan ook zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan, doordat een tekort van vitamine B12 bloedarmoede kan veroorzaken. Ook een tekort aan vitamine C of K kan zorgen voor meer blauwe plekken.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Wie geen amulet bij de hand heeft wanneer er een kwade blik in zijn richting wordt geworpen maakt snel een symbolisch handgebaar (hij houdt de wijsvinger en pink als een hoorn voor zich). Andere vormen van bescherming zijn vervloekingen, klavertje (Ierland), knoflook (Griekenland) en gerst (India).
Sombere gedachten, voortdurend gespannen, je voelt je eenzaam, zelfs bij je dierbaren. Je voelt je onvolwaardig, waardeloos, je hebt moeite om met anderen om te gaan en hebt het gevoel dat alles in je leven uit elkaar valt. Je vermijdt drukke bijeenkomsten en wil liever alleen zijn, weg van alles.
Het valt hem op dat patiënten djinns vaak waarnemen met meerdere zintuigen. Ze horen niet alleen stemmen, maar ze zien ook een donkere gestalte voor zich, ze ruiken een vieze geur en ze hebben het gevoel dat er iemand achter hen staat en een hand op hun schouder legt.
Vandaag gaan we eens dieper in op een specifiek product, namelijk de Arniflor Eerste Hulp gel en zalf. Arniflor Eerste Hulp is een gezondheidsproduct. Het is een plantaardig middel en je gebruikt het bij 'blauwverkleuring van de huid', dus als je een blauwe plek hebt opgelopen.
Neem dan contact op met de huisarts. Probeer niet zelf op een andere manier een vuiltje of splinter te verwijderen, bijvoorbeeld met een pincet. Je kan daarmee je oog beschadigen.
Niet-perforerend (gesloten)oogletsel.
Dit kan globaal onderverdeeld worden in: oppervlakkige verwonding van het hoornvlies: cornea erosie, vuiltje in oog. oogletsel door een stomp trauma (stomp geweld) chemisch letsel (etsing), thermisch letsel (verbranding) en stralingsletsel (lasogen)