De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Boren in plafond is bijvoorbeeld een extra zware klus, waar het extra opletten is omdat je boven je macht werkt. Zorg dus altijd dat je veilig werkt en dat er iemand in de buurt is mocht er iets mis gaan. In beton boren is zwaar, omdat dit materiaal keihard is.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig.
Als je veel geluk hebt (en vooral veel kracht hebt) kan je met een klopboormachine in een plafond van wat zachter beton een gat boren met een gewone betonboor. In het slechtste geval knapt de betonboor echter en spat het afgebroken deel van de boor ergens heen.
Dieptestop. Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord wordt, kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Boor om de 50 cm een gat in de muur (steenboor, 6 mm). Voorzie de gaten van pluggen.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Wanneer je toch per se in (zacht) beton wilt boren, zorg dan dat je in ieder geval de juiste boren gebruikt. Er bestaan speciale betonboren, die je ook op je accuboormachine of klopboormachine kunt monteren. Daarnaast is het zaak dat je machine een zo hoog mogelijk voltage heeft.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
Gewapend beton: Voor boren in gewapend beton heb je een P4S betonboor nodig. Deze boor heeft vier snijvlakken waardoor deze blijft boren, ook als je betonstaal tegenkomt. De p2S boor kan gewapend beton niet aan. Deze boor zal vanwege zijn twee snijvlakken vastslaan in het beton.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Dat wil zeggen iets dieper dan de lengte van de plug. Om boorgaten allemaal even diep te maken, kan je gebruik maken van de diepteaanslag op je boormachine. Anders kan je ook een stuk tape op de boor kleven om de diepte aan te duiden.
Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap. Wil je boren in een betegelde muur, begin dan in de boorstand en zet de klopfunctie pas aan zodra je door de tegel bent en in de muur gaat boren.