De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Lekker voor in een marinade of in een salade met feta en walnoten. Andere lekkere smaakcombinaties: witte chocolade, vanille, aardbeien, champagne, mint, slagroom, pistache, kaneel.
Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet.
Couverture is een chocoladeproduct voor de professionele markt waar extra cacao en suiker aan is toegevoegd. Het is een mengsel van cacaomassa, cacaoboter, suiker en hulpstoffen. Net als 'gewone' chocolade, bestaat couverture in puur, melk en wit.
Om witte chocolade te maken, wordt cacaoboter gemengd met suikers en melk of melkproducten, bijvoorbeeld melkpoeder. Vanillearoma kan worden toegevoegd om de smaak te verfijnen.
Witte chocolade is lastiger te smelten dan melkchocolade of pure chocolade, omdat het een lager verbrandingspunt heeft. Daardoor wordt het al te snel te heet, en dan is het niet bruikbaar meer. Het is aan te raden om de witte chocolade au-bain-marie te smelten, maar in geval van nood kan het ook in de magnetron.
Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is. Roer het geheel even goed door en zet vervolgens de kom nog eens 30 seconden in de magnetron. Het is belangrijk dat je elke 30 seconden roert, zodat de chocolade niet aanbrandt.
Hoe kan ik de witte uitslag op chocolade voorkomen? Om de witte waas of uitslag te voorkomen moet je zorden dat de cacaoboter niet gaat kristaliseren. Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Je kan kiezen of je 'gewone' chocolade gebruikt of couverture chocolade. De kleine deeltjes waaruit couverture chocolade bestaat smelt makkelijker. Om is een keer iets nieuws te proberen kan je ook gekleurde chocolade gebruiken.
Bananen zijn lekker als toevoeging in fruitbowls, door smoothies, yoghurt op brood en bij chocoladefondues, maar doen het ook uitstekend in fruittaarten. Banaan laat zich goed combineren met pinda(kaas), chocolade en slagroom. Er bestaat een variant die uitsluitend geschikt is voor opwarming: de bakbanaan.
Zoet én hartig: deze ingrediënten passen bij Elstars
Bekende zoete smaakvrienden van de Elstar-appel zijn natuurlijk kaneel, citroen, vanille, rozijntjes en ga zo maar door.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas.
Voor een mooi gestold, glanzend en knapperig resultaat moet chocolade worden getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor de hardheid, glans en krimpkracht van het afgekoelde eindproduct.
Vooral witte chocolade heeft de neiging om snel te gaan klonteren als je deze gewoon in een pannetje of in de magnetron opwarmt. Nog even in het kort: Giet een klein laagje water in een pan (bijv 2 cm) Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zacht.
Witte chocolade: altijd au bain-marie
Witte chocolade smelten in de magnetron is niet handig. Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden.
- De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.