Boven op de stapel hout wordt het aanmaakblokje neergelegd en aangestoken. Op deze manier zal het hout langzaam opgewarmd worden door de vlam, en zal het vuur zich een weg naar beneden banen. Door het toepassen van deze methode ontstaat er weinig rook en komen er weinig tot geen schadelijk stoffen vrij.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes - leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan. Houdt het deurtje nog even open - de kachel brandt!
Zet vervolgens de luchttoevoer van de houtkachel of houthaard helemaal open. Stapel de stukken hout van dik naar dun, op een klein afstandje van elkaar, kruislings. Hier bovenop stapel je nog wat aanmaakhoutjes kruislings. En helemaal bovenop leg je het aanmaakblokje.
Echter op deze manier verstook je veel hout. En de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen. De Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerde stoken, is veel beter. Hiermee komt je kachel en rookkanaal rustiger op temperatuur.
Mochten aanmaakblokjes niet tot je standaard uitrusting behoren en je wilt wel een vuurtje maken, dan kun je ook een heel eind komen met een kartonnen eierdoos. Als je deze vult met zaagsel of wat houtskool werkt het nog beter.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Stook de kachel niet meteen volledig warm
De tweede keer mag je tot maximaal 300 graden stoken, de derde keer tot 400 graden. Daarna kun je de kachel volledig warm stoken. Dit inbranden (oftewel instoken) van de kachel doe je om uiteindelijk jouw kachel optimaal te laten branden.
U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van de pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden. U vult de pelletkorf met 6 á 8 kg houtpellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie.
Rook terugslag is het gevolg van onvoldoende trek door de schoorsteen. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Een kachel met te veel of juist te weinig vermogen werkt niet optimaal. Het gevolg is onvolledige verbranding en dat geeft geen mooi vuur, kan rook veroorzaken, en het is slecht voor de gezondheid en het milieu. Laat minstens één keer paar jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
Leg twee tot drie gekloofde houtblokken van ongeveer 30 cm lang met een kleine afstand parallel van elkaar op de stookbodem. Met de gekloofde kant naar boven. Leg nu eventueel nogmaals twee gekloofde houtblokken haaks op de twee blokken die al in de haard liggen.
Er is niet één duidelijk antwoord, het verschilt per situatie hoeveel m3 hout je per jaar stookt. Er zijn een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden. De isolatie van je huis – Bij een slecht geïsoleerd huis verlies je veel warmte en heb je meer hout nodig om de ruimte warm te stoken.
Houtkachel doven
Laat het vuur daarom zo lang mogelijk uitbranden. Laat vuur ('s nachts) niet zachtjes nasmeulen. Doof het volledig met zand of sluit de luchttoevoer af. Bij nasmeulen vindt onvolledige verbranding plaats en ontstaan schadelijke gassen.
Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan. De beste methode is de Zwitserse stookmethode. Zorg voor volledige luchttoevoer. Goede houtkachels zijn voorzien van een klep, waarmee de luchttoevoer goed te regelen is.
Dit kan diverse oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener nat of ongeschikt hout. Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken.
Stook alleen droog, onbehandeld hout.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- u kunt de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
De bouw van het rookkanaal en de trek
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.
De kWh prijs van houtpellets ligt iets lager dan die van aardgas of stookolie. Op de stookkosten besparen met pellets kan dus, maar in vergelijking tot brandhout ligt het besparingspotentiëel een pak lager. Brandhout is immers ongeveer de helft goedkoper per kWh dan pellets en dikwijls zijn er ook gratis bronnen.
Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden? U kunt de pelletkachel 's nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven.
Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal
De meest voorkomende bron van een stinkende houtkachel is een vervuild of verstopt rookkanaal. Dit zorgt dat de rook niet goed weg kan en terugslaat in uw kamer. Het is daarom belangrijk om uw rookkanaal regelmatig te laten reinigen.
Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat het rookkanaal schoon blijft. Met een rookgasthermometer houdt u de temperatuur in de gaten. Let op: De temperatuur in de kachel loopt op tot wel 900 graden Celsius. Daardoor kan de buitenkant behoorlijk warm worden.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.