Als er geen plaats is in de opvang, kan de kinderopvangorganisatie ouders eventueel doorverwijzen naar een andere locatie van dezelfde organisatie.
Contacteer het Lokaal Loket Kinderopvang in je gemeente als je op zoek bent naar een nieuwe kinderopvang. Je vindt er andere opvangadressen in je buurt en de medewerkers bieden hulp bij het zoeken. Vaak is er een website waar alle info gebundeld is.
Het komt in sommige regio's toch nog steeds voor dat ouders al tijdens de zwangerschap op een wachtlijst komen te staan. Het laatste onderzoek naar wachtlijsten dateert van twee jaar geleden. Eind 2008 was de gemiddelde wachttijd 180 dagen voor de bso en 146 dagen voor de dagopvang.
De BSO is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Iedere school is verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden, als ouders daarom vragen. Meestal geven scholen dit uit handen en wordt de buitenschoolse opvang geregeld door een kinderopvangorganisatie.
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen. Uw kind kan hiervoor terecht bij een kindercentrum (bijvoorbeeld kinderdagverblijf) of gastouder. Staat het kindercentrum of de gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)?
Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt hangt af van de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Dit hangt af van het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Er geldt ook een maximumuurtarief.
Bij de kinderdagverblijven hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag over maximaal 140% van het aantal gewerkte uren. Werkt een ouder 8 uur per dag, dan mag hij die dag 11 uur opvang declareren bij de belastingdienst. Voor de BSO geldt dat 70% van de gewerkte uren in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.
Als uw kind voor het eerst naar de basisschool gaat en gebruik gaat maken van buitenschoolse opvang, dan moet u zelf deze verandering in de opvangsoort en opvanguren doorgeven aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen! Het kind gaat dan voortaan naar de BSO locatie en wordt minder uren opgevangen.
Daarom adviseren wij je al in maand 1 of 2 van je zwangerschap na te denken over de opvang van jouw kind. Zodat je kort daarna je toekomstige kindje kunt inschrijven op de kinderopvang van jouw keuze.
Het inschrijven of aanmelden voor een kinderopvang kan zodra de verwachte geboortedatum binnen de zeven maanden zit. Bij de peutergroep kun je je kind(eren) inschrijven als ze de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar en inschrijven voor de BSO kan vaak al vanaf 2,5 jaar zodra je de basisschool hebt gekozen.
Populaire opvangdagen
Bij het gros van de kinderopvangorganisaties zijn de maandag, dinsdag en donderdag de populairste opvangdagen. Op deze dagen zien we dan ook het vaakst een wachtlijst ontstaan. Woensdag en vrijdag zijn normaliter rustiger dagen.
Als de instelling sluit of overschakelt op afstandsonderwijs, moet de bevoegde instelling deel A van het document 'opvang kind sluiting corona' invullen en ondertekenen. Daarna moet de werknemer deel B invullen en ondertekenen en vervolgens het volledig ingevulde document aan zijn werkgever bezorgen.
De groepsopvang (crèche) is groter met meerdere begeleiders. De onthaalouder vangt gemiddeld 4 kinderen op (tot maximaal 8 in Vlaanderen en 10 in Wallonië en Brussel), in de crèche bestaan de groepen uit minimaal 9 kindjes.
Erkende kinderdagverblijven
Deze verblijven zijn erkend door Kind & Gezin en bieden plaats aan 14 tot meer dan 100 kinderen. De prijs is wettelijk bepaald en hangt af van je inkomen. De inschrijving in erkende kinderdagverblijven is onderworpen aan voorrangsregels.
De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.
Daarom draagt de overheid bij in de kosten die ouders maken voor de kinderopvang. Denk aan het kinderdagverblijf, de gastouderopvang of buitenschoolse opvang (bso). Ouders die voldoen aan de voorwaarden, kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen.
Buitenschoolse opvang kan bestaan uit voorschoolse opvang, naschoolse opvang en opvang op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Vaak kunnen kinderen tijdens de schoolvakantie hier de hele dag terecht, ook als ze normaal niet naar de BSO gaan. Informeer naar de vormen van buitenschoolse opvang bij jou in de buurt.
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
Na het halen van hun middelbaar diploma BSO moeten jongeren die willen verder studeren dus nog een 7de jaar afleggen. Zo kan je toch nog naar de unief of de hogeschool met een diploma BSO Kantoor-Logistiek of BSO Kantoor-Kantooradministratie.
Het bso leidt naar vele beroepen in zowel het industriële domein (autotechniek, lassen etc.) als in vele andere domeinen: personenzorg, kantoor en verkoop, land- en tuinbouw, bouw, voeding e.a. Het volledige overzicht vindt men op de website van het ministerie.
Werkt u een tijdje niet, maar bent u nog wel in dienst? Dan kunt u gewoon kinderopvangtoeslag krijgen. Verandert het aantal contracturen dat u werkt? Dan kan dat wel gevolgen hebben voor het aantal uren opvang waarvoor u toeslag kunt krijgen.
U kunt kinderopvangtoeslag krijgen als uw kind naar de dagopvang of crèche gaat. En ook als uw kind 4 is geworden en naar de bso gaat. U regelt de opvang via een geregistreerd kindercentrum of gastouderbureau. Welke opvang uw kind krijgt, hangt af van zijn leeftijd.
De kosten voor kinderopvang zijn onlangs verhoogd door het kabinet, omdat kinderdagcentra zich sinds 1 januari 2019 aan nieuwe kwaliteitseisen moeten houden. Kinderopvang, zegt Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink), gaat om vertrouwen, en niet om geld.