De 4 weken waar iedereen in loondienst recht op heeft, noemen we de wettelijke vakantiedagen.Maar veel mensen krijgen meer vakantiedagen per jaar: de bovenwettelijke. Hoeveel van deze 'extra' dagen je krijgt, verschilt per branche en werkgever.
Je wettelijk verlof is dus 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Het bovenwettelijke verlof bestaat uit alle vakantiedagen bovenop het minimum aantal wettelijk verplichte dagen.
De werkgever moet altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven van een werknemer die verlof aanvraagt. Een werknemer moet alert zijn als hij of zij nog veel bovenwettelijke vakantiedagen heeft die komen te vervallen.
Bovenwettelijke vakantiedagen blijven tot 5 jaar na de opbouw ervan geldig. Alle bovenwettelijke dagen die je werknemers in 2022 opbouwen, kunnen ze dus nog gebruiken tot en met 2027.
Medewerkers hebben namelijk recht op 4 keer het aantal uur dat ze in een week werken. Daardoor heeft iedereen in principe 4 volle weken vakantie per jaar. In de meeste cao's zie je dat medewerkers meer vakantie-uren krijgen. Dat noem je bovenwettelijke vakantiedagen.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Maar veel mensen krijgen meer vakantiedagen per jaar: de bovenwettelijke. Hoeveel van deze 'extra' dagen je krijgt, verschilt per branche en werkgever. In je cao of arbeidsovereenkomst staat of je bovenwettelijke vakantiedagen hebt, en hoeveel dat er dan zijn.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van uw contract is dit wel toegestaan.
Als u meer vakantiedagen opbouwt dan het wettelijk aantal, spreken we van 'bovenwettelijke' vakantiedagen. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantie-uren.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Deze vakantiedagen worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een ruimere vervaltermijn dan bij wettelijke vakantiedagen. Deze vakantiedagen vervallen na 5 jaar.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verjaren ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Stel dat uw werknemer 36 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 4 x 36 uur = 144 uur, dus 20 vakantiedagen. Als deze werknemer 25 vakantiedagen van zijn werkgever krijgt, vormen 5 dagen hiervan dus bovenwettelijke vakantiedagen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Ja, een werknemer kan vakantiedagen meenemen naar een volgend kalenderjaar. Maar niet onbeperkt. Voor vakantiedagen geldt de volgende houdbaarheid: Voor wettelijke vakantiedagen is de houdbaarheid 6 maanden.
Wie hard werkt, wil en moet af en toe ook uitrusten. Daarom heb je recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Iedereen heeft wettelijke vakantiedagen. Daarnaast krijg je meestal nog extra bovenwettelijke vakantiedagen, als dat in je contract of cao staat.
Op hoeveel vakantiedagen heeft een medewerker recht bij einde dienstverband? Op hoeveel vakantiedagen je medewerker recht heeft aan het einde van het dienstverband is afhankelijk van het aantal uren dat hij of zij de voorgaande periode gemiddeld per week heeft gewerkt.Dit aantal uren vermenigvuldig je met vier.
Een werknemer heeft wettelijk recht op 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Bij een volledige werkweek van 40 uur heeft hij dus recht op 160 uur vakantie, wat neerkomt op 20 vakantiedagen per jaar. Alle extra vakantiedagen bovenop het wettelijke minimum zijn bovenwettelijke vakantiedagen.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.