Als je de hoeveelheid koolhydraten in je dieet wilt verminderen zou je op zoek kunnen zijn naar alternatieven zonder granen. Kokosmeel, pindameel en amandelmeel zijn daar voorbeelden van.
Het aantal koolhydraten per 100 gram meel is het laagst in amandelmeel (16 gram), maar ook de hoeveelheid in kokosmeel (18 gram) is vrij laag.
De pindameel bevat van nature weinig koolhydraten en valt daardoor onder koolhydraatarm meel. De lage glycemische index (GI) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel tijdens het nuttige van deze meel stabiel blijft. Diabetici kunnen daarom het meel gewoon eten zonder nadelige effecten te ervaren.
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Kokosmeel is best machtig en vult snel, maar bevat de helft minder calorieën dan amandelmeel. Kokosmeel is glutenvrij en koolhydraatarm. Kokosmeel is een bron van vezels en eiwitten.
Amandelmeel is laag in koolhydraten en rijk aan gezonde vetten, terwijl kokosmeel hoger is in vezels en een goede bron van middellange keten triglyceriden (MCT's) . Amandelmeel en kokosmeel zijn twee populaire alternatieven voor traditioneel tarwemeel, vooral voor degenen die een glutenvrij of graanvrij dieet volgen.
Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Koolhydraatarm meel is een meelsoort gemaakt van alternatieve granen en noten, zoals amandelmeel, kokosmeel, hazelnootmeel. Dit meel bevat gewoonlijk veel minder koolhydraten dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Er zitten 124 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) amandelmeel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'amandelmeel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je de hoeveelheid koolhydraten in je dieet wilt verminderen zou je op zoek kunnen zijn naar alternatieven zonder granen. Kokosmeel, pindameel en amandelmeel zijn daar voorbeelden van.
1> Amandelmeel : Gemaakt van gepelde amandelen, amandelmeel is laag in koolhydraten en hoog in gezonde vetten en eiwitten. 2> Kokosmeel: Dit meel is gemaakt van gedroogd kokosvlees nadat de olie is geëxtraheerd. Het is hoog in vezels en laag in verteerbare koolhydraten.
Als je zin hebt in gebakken producten, probeer dan wit meel te vervangen door volkorenmeel, dat meer vezels en een beter voedingsprofiel heeft ( 32 ). Je kunt ook overwegen om kokos- of amandelmeel te vervangen door wit meel, omdat deze alternatieve opties doorgaans minder koolhydraten bevatten.
Meelsoorten met weinig calorieën. Okrameel (280-300 kcal per 100g) Lupinemeel (247 kcal per 100g) Kastanjemeel (365 kcal per 100g) Einkornmeel (313 kcal per 100g)
Volkoren speltmeel is de onbewerkte vorm, bloem de sterk bewerkte. Enkel volkoren speltmeel is rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen. Speltbloem is net zoals tarwebloem sterk geraffineerd en heel arm aan gezonde voedingsstoffen.
Boekweit heeft nog meer voordelen. De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan andere granen. Dit heeft vooral een gunstige werking op de bloedvaten. Daarnaast bevat boekweit meer eiwitten dan andere granen en is het rijk aan de aminozuren lysine en arginine.
Amandelmeel versus bloem voor alle doeleinden
Een goede vuistregel is om 1/2 tot 3/4 kopje amandelmeel te gebruiken voor elke 1 kopje tarwemeel in een recept. Maar niet alle recepten zijn geschikt voor vervanging van amandelmeel.
Bloem is het beste te vervangen met speltmeel. Het is bijna overal te krijgen, neutraal van smaak, goed te verteren en gezond. In tegenstelling tot tarwebloem is speltmeel van de volledige graankorrel gemaakt en bevat alle voedingsstoffen die het ons kan bieden.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Door te kiezen voor meelsoorten met veel vezels, zoals volkorenmeel, kikkererwtenmeel of amandelmeel, kunt u afvallen. De meelsoorten zorgen voor een vol gevoel en zorgen ervoor dat u langer verzadigd blijft. Hierdoor kunt u de totale calorie-inname verlagen.
Ga voor de gezonde keuzes
Kies voor volkoren producten (volkoren brood, -rijst, -pasta), eet gevarieerd, eet minder verzadigd vet en eet zoveel mogelijk vers om teveel aan suiker te vermijden. Maak van groente eens het hoofdingrediënt en kies voor fruit als tussendoortje.
Koolhydraatarme alternatieven voor bloem zijn ideaal als je jouw koolhydraatinname wenst te verminderen, bijvoorbeeld wanneer je een ketogeen dieet volgt. Een populaire keuze is amandelmeel, dat niet alleen glutenvrij is, maar ook aanzienlijk lager in koolhydraten dan tarwebloem.
De bloem zorgt voor luchtigheid in het baksel, amandelmeel is wat steviger.Hierdoor kan je het niet 1 : 1 vervangen. Probeer zelf uit wat je het fijnst vind en ga ongeveer voor de volgende verhoudingen: 100 gr bloem = 150 gr amandelmeel.
Deze bloemvervanger is ook nog eens heel gezond voor je! Amandelmeel bestaat namelijk uit gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het van nature glutenvrij, koolhydraatarm, rijk in proteïne en licht verteerbaar. Het meel wordt verkregen via een koude persing, waardoor 80% van het vet is verwijderd.