Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Schimmelkazen als roquefort, gorgonzola en camembert zijn met speciale schimmels gemaakt die de kazen hun unieke smaak en textuur geven én die dus gewoon eetbaar zijn. Wat deze schimmels 'goed' maakt, is dat ze geen gifstoffen afgeven waar je ziek van kunt worden.
Dat komt omdat er heel veel soorten schimmels zijn. Sommige schimmelsoorten maken natuurlijke gifstoffen aan waar je ziek van kan worden. Andere schimmels zijn ongevaarlijk en soms zelfs nuttig, zoals penicilline. Schimmelkazen zijn gelukkig vervaardigd van ongevaarlijke schimmels, zodat wij deze gewoon kunnen eten.
Er zijn een aantal schimmels die veilig zijn om te eten. Deze worden gebruikt om kazen te maken zoals Brie, Blue Cheese en Camembert. Voor Blue Cheese worden Penicillium-culturen toegevoegd, waardoor er donkerblauwe of blauwgrijze aderen door de hele kaas ontstaan. Deze zijn veilig om te eten, omdat ze geen gifstoffen produceren die schadelijk voor ons kunnen zijn .
'Schimmeldraden en gifstoffen kunnen diep in voedsel doordringen en je kunt ze met het blote oog niet zien. ' Hij raadt aan het zekere voor het onzekere te nemen en het product weg te gooien. ´Bij harde producten, zoals kaas, dringen schimmeldraden minder ver door, en kan je schimmel eventueel ruim wegsnijden.
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Thorpe beschrijft de smaak van Roquefort als intens, "met geconcentreerd zout, zoethouttonen, zwarte walnoot-samentrekkendheid en een lange, aanhoudende afdronk." Volgens Serino is "Roquefort een subliem smakende blauwe kaas vanwege zijn romige aard en zijn hoge vetgehalte . Het is extreem romig en smeerbaar.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Mensen gebruiken schimmels voor veel doeleinden, waaronder als voedsel of bij de bereiding van voedsel . Mensen gebruiken schimmels ook voor ongediertebestrijding. Daarnaast kunnen schimmels worden gebruikt om citroenzuur, antibiotica en menselijke hormonen te produceren.
Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Gorgonzola kaas is een voedingsrijke kaas die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Hoewel er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het effect ervan op de menselijke gezondheid, maakt de nutritionele samenstelling het een gezonde aanvulling op uw dieet .
Je kan in Nederland gorgonzola gewoon eten tijdens je zwangerschap. In Nederland wordt gorgonzola over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk verhit is voor het gebruik. Eventuele bacteriën, zoals de listeria bacterie, gaan dood tijdens dat proces.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Ze spelen een belangrijke rol bij de productie van medicijnen, zoals antibiotica.Schimmels zijn bovendien onmisbaar bij de voedselproductie. Zonder gist geen brood. Paddenstoelen kunnen dan wel soms giftig zijn, maar ook heel lekker.
Terbinafine, itraconazol, fluconazol, posaconazol en voriconazol zijn antischimmelmiddelen die verkrijgbaar zijn als tabletten, die in het lichaam worden opgenomen. Ze worden gebruikt om verschillende schimmelinfecties te behandelen.
Naast rhinitis en astma wordt blootstelling aan schimmels in verband gebracht met een aantal andere ziekten, waaronder allergische bronchopulmonale mycosen, allergische schimmelinfecties van de sinussen en overgevoeligheidspneumonitis .
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Brood weggooien
Het kan maar duidelijk zijn: brood met schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als er maar één boterham beschimmeld is of als je een klein plekje ziet. De schimmel gaat namelijk verder dan jij met je blote oog kunt zien.
De meeste schimmels die op harde kaas groeien, zijn niet erg schadelijk maar zien er niet smakelijk uit en zijn meestal ook niet bevorderlijk voor de smaak van de kaas. Snijd schimmel op harde kaas dus ruim weg.
Blauwe kaas — soms ook wel bleu cheese genoemd (Franse spelling) — is kaas gemaakt van de melk van koeien, schapen of geiten waaraan de schimmel Penicillium is toegevoegd. Deze speciale schimmel creëert de unieke aderen van blauwe of blauwgroene schimmel door de hele kaas.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
In Frankrijk wordt Roquefort vaak de "koning der kazen" of de "kaas der koningen" genoemd, hoewel die namen ook voor andere kazen worden gebruikt.