Hoe lang dat proces duurt? Lekdetectie is heel precies en wordt uitgevoerd over de volledige woning. De specialist zal dus zeker een paar uur bezig zijn. Na afloop krijg je een rapport met alle bevindingen en professioneel advies over de beste aanpak.
Om een grondige lekdetectie te laten uitvoeren, mag je gemiddeld rekenen op 300 tot 400 euro. De vakman zal achteraf een rapport maken en het nodige advies verlenen om het lek aan te pakken. Als er bijvoorbeeld slechts één leiding gecontroleerd hoeft te worden, zal je doorgaans minder betalen.
De meest gebruikte manier van lekdetectie is het inzetten van een infraroodcamera. Infraroodcamera's detecteren warmte. Dus wanneer u de warme kraan aanzet, kan de camera het punt vinden waar het water uit de leiding begint te lekken.
Lekdetectie via een druktest
Door de druk in de leidingen op te voeren en vervolgens weer terug te brengen naar de normale stand, krijgt een specialist een beeld van wat er gebeurt met de druk in de leiding. Als die druk niet constant blijft betekent dat dat zich ergens een lek bevindt.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Na 48 uur controleert u of de tussenruimten droog zijn. Zijn ze nog vochtig, dan laat u de vloer nog verder drogen. Dit kan soms nog enkele weken duren, dus maakt u zich geen zorgen over de kwaliteit van de betonvloer als de vloer na dertig dagen niet droog genoeg is!
Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een vochtplek minimaal een maand droogtijd nodig heeft.
De huurder betaalt de kosten van lekdetectie en herstel ook als hij of zij niet op tijd of helemaal geen melding bij de verhuurder heeft gedaan van een eventueel gebrek.
Heeft u last van een lekkage? Dan is het belangrijk dat u dit met spoed laat opsporen en repareren door een spoedservice. Neem contact op via het offerteformulier en een loodgieter uit ons netwerk is met spoed bij u ter plaatse. Deze service is 24 uur per dag bereikbaar.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Waterschade bij lekkage ontstaan vaak door een breuk of verstopping in een leiding, het springen van een leiding door de vorst of een plotseling optredend defect. Vaak is het ook het gevolg van hevige regenval. Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Schakel het water uit. Het allereerste dat je moet doen om te zorgen dat een lekkage niet erger wordt, is de watertoevoer stop te zetten. De stopkraan of afsluiter bevindt zich gewoonlijk in je meterkast, keuken of badkamer en hiermee sluit je het water onmiddellijk af voor je hele huis.
(Gezondheids)problemen door lekkage
De aansprakelijkheid hangt grotendeels af van de ernst van de lekkage. Een daklekkage zorgt er al gauw voor dat er niet normaal in een huis kan worden gewoond. Net als veel andere verborgen gebreken kan lekkage voor behoorlijk wat (gezondheids)problemen zorgen.
Schade door een lekkage is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in het huis. De opstalverzekering dekt de schade door lekkage aan het huis zelf. Het maakt wel een groot verschil hoe lekkage veroorzaakt is.
Een voorbeeld van ernstige lekkage is wanneer er een lek gevonden is in het dak, waardoor geen water meer kan worden gebruikt binnen het huis.
Heb je een lek in je woning? Herstel het dan zo snel mogelijk of bel een loodgieter. Indien het lek niet onmiddellijk hersteld kan worden, koppel het defecte gedeelte af of draai de hoofdkraan dicht wanneer je geen water nodig hebt.
Meld de gebreken eerst schriftelijk bij uw verhuurder en vraag om de gebreken te herstellen. Geef uw verhuurder hiervoor minimaal 6 weken de tijd om het probleem op te lossen.
Maar wat is dan zo gevaarlijk aan een lekkage? Op zich is een beetje water niet erg. Maar als er maandenlang water in je muur sijpelt, richt dat al snel onherstelbare schade aan. Muren en plafonds krijgen bijvoorbeeld te maken met schimmelvorming, wat meteen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.
Is lekkage een verborgen gebrek? Als de lekkage niet gemeld is bij de koper van het huis en als de koper het ook zelf niet heeft kunnen ontdekken bij goed onderzoek, dan is er sprake van een verborgen gebrek. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoper automatisch aansprakelijk is.
Bij lekkage in de badkamer wordt bijvoorbeeld schade aan muren, vloeren en plafonds vergoed. De vergoeding voor het opsporen van de lekkage en het hak- en breekwerk gebeurt ook vanuit deze verzekering.
Betonvloeren hebben over het algemeen een langere droogtijd. Zo is net gestort beton pas na 28 dagen volledig uitgehard. Na een paar dagen kunt u al op de betonvloer staan.
In principe in de vloer na 4 uur beloopbaar en na 48 uur is de vloer leg klaar. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de aangebrachte laagdikte. Normaal gezien is de vloer dus bij ongeveer 4 mm na 48 uur leg klaar.
Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn. De vloer is overigens beloopbaar na 24 uur.