De Gevaren van GaslekkenHet ruiken van gas in de meterkast kan duiden op een lek in de gasleiding, wat kan leiden tot brand, explosies en ernstige gezondheidsrisico's. Het is van cruciaal belang om deze situatie serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen om gevaar te voorkomen.
Open deuren en ramen. Maak geen vuur. Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit. Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.
Een sterke, scherpe geur van gas. Gas heeft een kenmerkende geur die wordt toegevoegd aan de gasleidingen om gaslekken te kunnen detecteren. Als u deze geur ruikt, is er mogelijk een gaslek. Aardgas is eigenlijk reukloos.
Wanneer u de gaslucht te lang inademt dan zult u als snel bepaalde lichamelijke klachten krijgen. Een benauwd gevoel en hoofdpijn zijn een van de eerste symptomen, vaak al snel gevolgd door misselijkheid.Wanneer u daar niets aan doet, dan kunt u gaan braken.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Open alle ramen en deuren als daar tijd voor is. Doe de gaskraan in de meterkast dicht. Deze herken je aan de gele gaskabel. Ga naar buiten en bel het nationaal storingsnummer Gas en Stroom: 0800 – 9009.
Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
"Hoe schadelijk het gas precies is, hangt af van de omgeving en de dosis.In een gesloten ruimte is het schadelijker dan in de buitenlucht", zegt Maarten Nieuwenhuizen van onderzoeksinstituut TNO. Het gas kan ingeademd worden, maar sarin kan ook door de ogen of de huid het lichaam binnendringen.
Als u koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als u teveel koolmonoxide inademt kun u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan in een verbrandingstoestel zoals een cv-ketel, geiser of gaskachel en zich door de woning verspreiden.
Koolmonoxide ruikt u niet!
Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Koolmonoxide is reukloos. Mocht u dus gas ruiken in uw woning dan is er geen reden om bang te zijn voor een te hoge CO uitstoot.
Lang niet iedereen weet dat die geur van nature helemaal niet bij aardgas hoort, maar er in pas het gasnet aan wordt toegevoegd. Wat je ruikt wanneer er gas vrijkomt, is namelijk niet gas, maar tetrahydrothiofeen (THT).
Als je een huurder bent, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het herstellen bij de verhuurder. Je moet evenwel het lek onmiddellijk melden aan de huiseigenaar. Als je zelf het lek veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld door bepaalde werken, dan draai je zelf op voor de kosten.
Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ontsnapt gas verdrijft zuurstof uit de ruimte en kan bij inademing leiden tot verstikking.
Koolmonoxide is onzichtbaar. Deze dingen kunnen erop wijzen dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is: Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken. De klachten nemen langzaam af zodra je naar buiten gaat.
Je krijgt last van misselijkheid, maagpijn, duizeligheid of stuiptrekkingen. Blootstelling aan hoge concentraties zorgt voor irritatie of aantasting van het ademhalingssysteem. Langdurige blootstelling kan leiden tot dodelijk longoedeem.
Bij een gasdruk-lektest wordt via een aansluitpunt op de gasleiding een nauwkeurige gasdrukmeter aangesloten. Hierna wordt de hoofdafsluiter van de gastoevoer dichtgedraaid. Afhankelijk van het debiet van de gasleiding wordt er een stabiliteitstest uitgevoerd, dit kan 10 tot 30 minuten duren.
Een gaslekkage ontstaat vaak als gevolg van slijtage. Zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Het is echter ook mogelijk dat de slang waardoor het gas naar jouw fornuis loopt niet goed is aangesloten. Indien dit het geval is kan een ruimte vol met gas komen te staan.
Gemiddelde kost de reparatie van het gaslek €130,-. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van de reparatie van een gaslek.
Zweeftijd folieballonnen. Folieballonnen gevuld met helium zweven over het algemeen langer dan latex ballonen. Helium kan moeilijker ontsnappen uit een folieballon, waardoor hij langer goed blijft. Afhankelijk van de omgeving waarin een folieballon zweeft, kan hij tot 7 dagen mooi blijven.
Een gaskogelkraan wordt bediend met een draaiknop of hendel. Deze is meestal geel maar kan ook zwart zijn. Als de hendel of knop parallel aan de gasleiding loopt, staat de kogelkraan open. Staat de hendel dwars op de leiding, dan is het afsluitmechanisme actief en blokkeert de kogel het gas.
Suzanne Hoogers, woordvoerder van Milieu Centraal, zou het niet direct aanraden. "Het afsluiten van de gaskraan brengt veel risico's met zich mee. Denk er dus serieus over na voordat je dit besluit neemt." Volgens Hoogers is bij het sluiten van de gaskraan de kans op schimmel op lange termijn mogelijk.
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek.