Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Douglas hout is ook onbehandeld goed te gebruiken
Voor Douglas hout maakt het echter niet veel uit als het onbehandeld blijft.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie voor het Douglas hout. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal, terwijl je de oorspronkelijke kleur daarvan kunt behouden.
Je beschermt het hout tegen zwellen, krimpen, kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht. Je beschermt het hout tegen uv-licht, vocht, schimmels en houtrot. Je kunt de oranje kleur van Douglas hout behouden en de natuurlijke vergrijzing van Douglas tegengaan.
Hermadix Douglas Olie dringt diep in het hout, gaat vervuiling en vergrijzing tegen, heeft een matte (onbehandelde) uitstraling en geen nare verflucht.
Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.
Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen. Probeer hier rekening mee te houden wanneer je beits gaat kopen.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Lariks/Douglas hout is geschikt voor zowel projecten buitenshuis/tuinprojecten als voor binnenshuis. Lariks/Douglas hout is namelijk een duurzame hout soort, die sterk en watervast is. Door de watervastheid is Lariks/Douglas hout buiten onbehandeld te gebruiken.
De douglas is één van de snelst groeiende en productiefste houtsoorten in het Nederlandse bos. De boomsoort kan in Nederland hoogtes bereiken van meer dan 40 meter. Douglas wordt veelal geteeld in omlopen van 40 tot 100 jaar. Tussen de 10 en 20 jaar wordt veelal paalhout geoogst.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Douglas hout is goed bestemd tegen vocht en regen, maar net als bij alle andere houtsoorten heeft het ook de kans nodig om op te kunnen drogen. Wanneer het te lang te nat zou is, kan het de levensduur van het hout verkorten.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water.
Het Douglas hout behandelen doe je met Hermadix Douglas olie. De Hermadix Douglas olie geeft een transparante uitstraling zodat de houtnerf en houtstructuur zichtbaar blijven. Douglas olie dringt diep in het hout en geeft een matte, natuurlijke uitstraling. De olie droogt snel en is makkelijk verwerkbaar.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.