Zowel de wortel als de bladeren en bloemen van de plant kunnen worden gegeten. Kudzu is een plantensoort in het geslacht Pueraria, die vanwege zijn wortels wordt gebruikt om verschillende traditionele medicijnen te maken. De wortel bevat grote hoeveelheden isoflavonen.
Gebruik. Kuzu, een ideaal bindmiddel voor soepen, sauzen en desserts, kan ook, zoals in Japan, gebruikt worden omwille van zijn knapperige effect: het volstaat om er de groenten of de Tofu mee te bestrooien, vóór het bakken bijvoorbeeld, om ervoor te zorgen dat ze een goudbruin en knapperig korstje krijgen!
Kudzu is geschikt als kuur bij verslavingen, maar staat ook bekend om de doeltreffende werking bij stress in het algemeen. Het heeft een kalmerende werking en bevordert de slaap. Het wordt ook gericht gebruikt voor het verbeteren van de vertering en het bevorderen van het voedseltransport in de darmen [10].
Kuzu bindmiddel
Kuzu (kudzu) is het zetmeel van de wortel van de Japanse kuzuplant. Dat is gelijk het belangrijkste verschil met arrowroot: het komt van een ander soort wortel. In Japan zien ze kuzu als medicinale plant, en dat is direct het grootste voordeel van kuzu boven arrowroot.
De kudzu extract capsules die u bij vitaminesperpost.nl koopt, bevatten 250 mg kudzu extract per capsule. Ons kudzu supplement onderscheidt zich van veel andere supplementen omdat onze formule is gestandaardiseerd op 40% isoflavonen.
Witte kuzu is een krachtig, plantaardig bindmiddel dat wordt gemaakt van het zetmeel van de kuzuplant. Het bindt soepen, sauzen en (warme) nagerechten. Neutraal van smaak, glutenvrij en veganistisch.
Kudzu (Pueraria montana var. lobata) is een klimplant die vooral bekend is als invasieve soort in de Verenigde Staten en Australië. De plant komt van nature voor in het zuiden van Japan en het zuidoosten van China. De naam komt van het Japanse “kuzu” (葛), wat rankende klimplant betekent.
Gebruik de helft minder arrowroot dan je gewone bloem zou gebruiken. De juiste benodigde hoeveelheid varieert van de gewenste dikte van de vloeistof. Enkele vuistregels: 1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof.
Arrowroot wordt gemaakt van het zetmeel van de wortels van de pijlwortelplant. Het poeder is licht en wit. Het is reukloos als het droog is, maar heeft een zwakke eigenaardige geur als het met kokend water wordt vermengd. Tijdens het koken vormt het een perfecte gelei: glad en consistent.
Gezondheidsvoordelen. Zeker in vergelijking met maizena heeft arrowroot veel gezondheidsvoordelen. Er zit kalium in, ijzer en de nodige B-vitamines. Bovendien is het goed verteerbaar en hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het je immuunsysteem kan versterken.
Agaranta is een zuiver, 100% plantaardig geleermiddel. Dit geleerpoeder bestaat uit agar-agar, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel.
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Koolhydraatarm meel variaties
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt.
Maïzena wordt gemaakt uit het zetmeel van maiskorrels. Aangezien zowel gewone mais, als zetmeel beide niet geschikt zijn bij een keto levensstijl kun je dit product beter niet gebruiken.
Als je keto gebruikt, is amandelmeel je eerste keus om te bakken, omdat het koolhydraatarm, vetrijk, matig eiwitrijk is en een geweldige smaak en textuur heeft. Belangrijk om te weten: de hoeveelheid macro's in amandelmeel varieert per merk, dus zoek naar merken die 10 of minder netto koolhydraten per kop bevatten.
Xanthaan is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in de voedingsindustrie. Vooral om een hogere viscositeit te krijgen in o.a. lightproducten. Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten in glutenvrij brood.
Maïszetmeel is een van de gemakkelijkste vervangers voor xanthaangom, omdat je het waarschijnlijk al in je keuken hebt staan en kan het precies gebruiken hoe xanthaangom in het recept zou worden gebruikt.
Als je vegetarisch bent, wil je natuurlijk geen gelatine van varkensbotten gebruiken om je soepen en sauzen mee te binden. Gelukkig zijn er een aantal plantaardige vervangers van gelatine, zoals maizena, agar agar en arrow root.
Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden. Tapioca bind bij relatief lage temperaturen.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Wat is er verkrijgbaar op gebied van 100% natuurlijke bindmiddelen? Ook diverse meelsoorten kunnen een gerecht binden. Ook glutenvrije meelsoorten zijn daar uitermate geschikt voor. Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt.