Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Om met de lange groene groente te beginnen: zonder plastic wordt-ie simpelweg een stuk sneller slecht. "Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met 10 tot 14 dagen. Als-ie van ver komt, kan de verpakking dus voedselverspilling voorkomen", zegt Palland van Milieu Centraal.
Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf.
Dan worden ze verpakt om te beschermen tijdens transport én om ze langer vers te houden. Zo kan het dus dat een komkommer de helft van het jaar niet en de andere helft wel in een plastic jasje zit. In deze winterperiode zijn ook de groene en gele paprika's, komkommers en aubergines ingepakt."
Plastic. Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.
Groenten en fruit kunnen ook worden verpakt onder een gewijzigde atmosfeer. Met dit gasverpakken probeert men de inhoud van de verpakking langer vers te houden door de lucht binnenin aan te passen. Dit wordt vooral toegepast op gewassen en voorgesneden groenten zoals zakjes sla of geraspte worteltjes.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Product omschrijving
BIO komkommers zijn frisse, langwerpige vruchten. Het zijn echte dorstlessers die veel vocht bevatten en een knapperige donkergroene schil hebben. Biologische komkommers zijn daarom uitermate geschikt in frisse gerechten als salades. Vocht is erg belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Dat het zakje bol wat staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Moet voorgesneden groente gewassen worden? Op de verpakking staat vermeld of u voorverpakte groente moet wassen. Als er op staat dat het al gewassen is, hoeft dit niet nogmaals te gebeuren en anders wel.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Waarom is wokken of roerbakken gezond? Wokken is gezond omdat de groenten of vlees niet word gekookt, maar op hoge tempratuur in korte tijd wordt gegaard. De meeste vitamines in groenten gaan verloren door water, en giet je weg met het kookvocht.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Voedingsmiddelen verpakt onder gemodificeerde of beschermende atmosfeer zitten in een verpakking waarin de lucht vervangen werd door een toegelaten gas of gasmengeling.
Als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
In sommige supermarkten kun je al biologisch ingevroren fruit kopen, en in de biowinkels zelf kun je een breed assortiment, waaronder aardbeien, biologisch inkopen. Daar kun je overigens ook terecht voor aardbeienjam. Biologische aardbeienjam is vrij van pesticiden.
Het verschil tussen biologische en gangbare landbouw is dat er in biologische landbouw geen synthetische pesticiden worden gebruikt, op een paar uitzonderingen na, maar nog wel natuurlijke pesticiden. Dat zijn pesticiden van natuurlijke bronnen.