Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Bouillonblokjes: zolang ze niet vochtig geworden zijn, kun je ze onbeperkt bewaren. De kwaliteit ervan kan wel achteruit gaan, dus hou ze ook niet eeuwig bij. Binnen de drie jaar gebruiken is het beste.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.
Bewaar bouillonblokjes in de koelkast
Bewaar ze in de koelkast, geen gedoe meer!
Hoe lang kun je bouillon bewaren? Bouillon kun je drie maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je vers gemaakte bouillon nog twee dagen bewaren.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven (bijvoorbeeld rijst koken in bouillon).
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Bouillonblokjes worden namelijk met droge ingrediënten gemaakt. De zelfbouwbouillonblokjeskit. Je hebt nodig: kippenpoeder en gistextract, suiker, kurkuma, palmvetpoeder, glucosestroop, peterselie gedroogd, uienpoeder, citroenzuur, zout, kiparoma, smaakversterker en dit is kippenvet.
In bouillonblokjes is gistextract een veelgebruikte smaakmaker. Dat heeft een hoog gehalte aan glutamaat, een stofje met een hartige smaak. Glutamaat zit van nature bijvoorbeeld ook in tomaten en zeewier. Fabrikanten voegen het soms ook als mononatriumglutamaat (E621) toe.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.
Minimaal 3 liter water per persoon x drie dagen (Zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt). Voorraad medicijnen, op een koele plaats bewaren.
flessen water en houdbaar eten. contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. reservesleutels van huis en auto. plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Je kan het in portiezakjes invriezen of in de koelkast in luchtdichte potten bewaren om klaar te hebben staan om mee te koken. Wanneer je bottenbouillon afkoelt wordt het dik en gelig, dit is normaal en een bevestiging dat je een goede bouillon hebt getrokken!