Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Ja dat kan. Je moet wel goed voorbehandelen ( schuren en dan ontvetten). Er zitten wel een paar nadelen aan namelijk In een aflak zitten geen vulstoffen en meer bindmiddel.
Onbehandelde houten kozijnen lakken kan eigenlijk niet zonder grondverf. Bij hout is het niet zozeer dat grondverf zorgt voor een goede hechting (waarvoor het meestal wel dient bij andere ondergronden), maar het voorkomt dat de lak helemaal in het hout trekt.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Een grondverf zorgt ervoor dat de lak een betere hechting heeft op de ondergrond en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden (bijvoorbeeld kunststof of metaal), dan spreken we van een primer.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Primer vormt een basislaagje waarop je je foundation mooi egaal kunt uitwerken. De primer zorgt voor een betere hechting zodat je foundation de hele dag mooi en fris blijft. Heb je een droge huid, kies dan een iets vollere primer. Voor een vettere huid kies je een luchtige gelformule.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Primer verf staat ook wel bekend als grondverf. De grondverf is de eerste laag verf die op een oppervlakte wordt uitgesmeerd om er zo voor te zorgen dat de volgende lagen verf niet door de muur worden opgezogen.
Hoe gebruik je primer? Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder.... dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk.
Een primer breng je aan na je dagcrème en voordat je de rest van je make-up aanbrengt. Gewoon met je vingers en ongeveer 2 minuten laten intrekken.
Breng een primer aan na je dagcreme of olie en voor de foundation. Een primer vult lijntjes en zorgt ervoor dat je make-up beter hecht aan je huid. Hierdoor blijft je make-up de hele dag goed zitten wat ideaal is als je een feestje hebt!
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Om doorbloeden van deze kleurstoffen in de eindlagen te vermijden geef je ze best eerst twee lagen watergedragen primer, of een laag solventgedragen primer. Belangrijk! Om de isolerende werking van de primer te garanderen moet hij volledig uitgedroogd zijn. Laat dus steeds voldoende tijd tussen de twee lagen.
Voor een optimaal resultaat stem je best de kwaliteit van de primer af op de eindlagen. Combineer dus liefst een watergedragen primer met een watergedragen verf en een solventgedragen primer met een solventgedragen verf. Let op: Uitzonderingen hierop zijn mogelijk, afhankelijk van de aard van de ondergrond.