Als we vermoeide ogen hebben, als we onze make-up eraf halen, of gewoon zomaar; we wrijven vaak nietsvermoedend in onze ogen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo goed is. De kwetsbare huid rondom je ogen werkt namelijk als een elastiekje: door er te vaak in te wrijven en aan te trekken, gaat de rek er wat uit.
Over het algemeen is oogslaap niet gevaarlijk en hartstikke normaal. Maar een afwijkende kleur en hoeveelheid kan een indicatie van een infectie zijn. Raadpleeg een dokter als je grote verschillen waarneemt.
Omdat men 's nachts niet de ogen knippert én het traanvocht stroperiger is, hoopt het oogvocht zich op in de ooghoek. 's Ochtends heeft men dan een korreltje opgedroogd traanvocht in de ooghoeken.
Om je ogen groter (lees: wakker) te laten lijken, teken je boven je oog een zwart lijntje, onder je oog een lichtere bruine lijn en ga je met een huidkleurig potlood over je waterlijn. Twee plekken waar je sowieso concealer móet smeren voor een frisse, wakkere look: onder je wenkbrauwen en in je binnenste ooghoeken.
Als we wakker zijn (en vaak met onze ogen knipperen) veegt elke knipper de opgehoopte slijm, bacteriën en stof weg zodat je oog lekker fris blijft. Maar als we slapen stopt het knipperen natuurlijk, waardoor alle viezigheid zich in de hoeken van je ogen kan verzamelen en tadaaaa: slaapzand is geboren.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
'Slaapdronkenheid' is een slaapprobleem waarbij mensen verward zijn, vreemde dingen doen of zich zelfs agressief gedragen bij het wakker worden. Onderzoekers peilden bij 19.000 volwassenen in de VS naar hun slaapgewoonten en of ze wel eens symptomen van de stoornis hadden ervaren.
Waarom is slapen zo belangrijk voor je ogen? “Slaap is essentieel voor de ogen omdat het zorgt voor vernieuwing, herstel en onderhoud aan de cellen van je ogen. Slaapgebrek kan leiden tot klachten als droge ogen, spasmes en donkere kringen, wat allemaal tekenen van oververmoeidheid zijn.
Het oog sluit niet volledig, ook niet tijdens de slaap. Daardoor wordt het oog droger en is het gevoeliger voor infecties.
Te weinig slaap verstoort de samenstelling van het traanvocht.Dit irriteert en beschadigt het hoornvlies. De nacht was alweer te kort. Het gebrek aan slaap uit zich onder meer in branderige, droge ogen.
Behandeling lasogen
De aandoening geneest meestal spontaan binnen enkele dagen. Bij ernstige pijn kun je van de arts oogdruppels krijgen. Deze mag je thuis nog een keer gebruiken, tot uiterlijk 12 uur na het bezoek aan de arts. Verder is het heel belangrijk niet in de ogen te wrijven.
Hoe dat daar komt? De schuldige is de plica semilunaris, een kliertje bij je ogen dat gedurende de nacht een dikke traanvloeistof uitscheidt. In die vloeistof worden alle ongerechtigheden ingekapseld die gedurende de dag niet goed konden worden afgevoerd. Denk aan stof, minuscule zandkorreltjes en huidcellen.
Extreem droge ogen: je ogen drogen uit, met jeuk en irritatie als gevolg. Extreem waterige ogen: je maakt te veel traanvocht aan, waardoor je zicht afneemt. Onscherp zicht: in een stresssituatie kunnen je ogen zich minder goed focussen. Vermoeide ogen: stress is altijd vermoeiend, ook voor je ogen.
Vermoeide ogen herken je aan het opkomen van de volgende symptomen: Druk op de ogen. Een hangend, trekkend of trillend ooglid. Moeite met tv kijken.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Verlamming van de spieren tijdens het slapen is een normaal verschijnsel tijdens de REM-slaap. Het is een defensiesysteem van het lichaam om te voorkomen dat we onze dromen echt uitvoeren in onze slaap en zo onszelf kunnen verwonden.
Het kan een paar minuten tot een uur duren voordat de slaapwandelaar terug naar bed gaat. Dit patroon kan zich meerdere keren per nacht herhalen. De slaapwandelaar heeft zijn ogen geopend en een wazig of starende uitdrukking op het gezicht.
Ook omdat je in bed ligt, in een horizontale houding, treedt er vanzelf meer rust en ontspanning op. Maar het is niet dat je hetzelfde effect krijgt als bij een diepe slaap.” Toch is rusten met de ogen toe dus nuttig.
Hoe langer we slapen hoe korter de cyclus wordt, de eerste 3 cycli worden om die reden dan ook wel de kernslaap genoemd. De inslaapfase: dit is de fase tussen wakker zijn en slapen. Het begin van een slaapcyclus.We noemen dit ook wel dommelen.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust.
De ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en de spieren ontspannen. Wanneer we tijdens de diepe slaap wakker worden voelen we ons verward en duurt het soms even voor we ons realiseren waar we zijn. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten, en zorgt voor lichamelijke rust.