Zorg dat je alles bij de hand hebt wanneer je jouw baby gaat verschonen. Schone luier, billendoekjes, eventueel zinkzalf, en de afvalbak en/of een luierzakje. Om kleine ongelukjes op te vangen, kan het handig zijn om een hydrofiele doek op het aankleedkussen te leggen.
Poepluier verschonen
Pak de billendoekjes erbij en gebruik er zoveel je nodig hebt om alles goed schoon te maken. Bij meisjes moet je ook tussen de schaamlipjes schoonmaken en bij jongetjes ook het piemeltje en onder het balzakje. Controleer ook de liezen, want hier blijft ook weleens wat viezigheid achter.
Luier verschonen bij een jongen
De billen van je baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babyzalf. Gebruik geen zeep! Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Doorgaans tussen de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.
Wanneer je elke 2 tot 3 uur de luier van jouw pasgeboren baby controleert is dat voldoende. Wel is het belangrijk om de luier van een pasgeboren baby direct te verschonen als hij of zij gepoept heeft. Omdat de ontlasting van een pasgeboren baby vaak dun of nattig is kan dit zorgen voor een geïrriteerde huid.
Iedereen heeft het wel eens, ook baby's en kinderen. Baby's hebben sneller de hik dan volwassenen, omdat hun middenrif sneller geprikkeld wordt. Waarom dat is, is niet altijd duidelijk. Het middenrif van je baby kan geprikkeld worden doordat je baby te snel eet of drinkt of omdat hij veel lucht inslikt.
Bij jongens heb je kans dat ze je onder plassen tijdens het verschonen. Om dat te voorkomen, is het handig om bij jongetjes het piemeltje naar beneden te houden (of leg er een billendoekje op!). Prullenbak bij de hand? De vieze doekjes rol je in de luier en die kan vervolgens gelijk in de emmer of in het luierzakje.
Het kan ook zijn dat je kindje op dat moment erg moe is en niet verschoond wilt worden. Een baby kan ook last hebben van de kou op zijn billetjes wat onprettig kan voelen. Maar er is geen duidelijke eenduidige oorzaak waarom je kindje een hekel heeft aan luier verschonen.
Luierbroekjes zijn luiers zonder plakstrip. Je trekt een luierbroekje aan bij je baby via de voetjes, net als een onderbroekje, en trekt hem dan omhoog. Zo kan je je baby verschonen terwijl hij staat.
Een aankleedkussen gebruik je namelijk elke keer als je je kindje verschoont of verkleedt. Hij is tijdens de gehele luierperiode (0-3 jaar) te gebruiken. Dus je wilt wel in een keer de juiste kopen.
Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Een veelvoorkomende vraag van ouders is: "Hoeveel luiers heb ik daadwerkelijk nodig?" Baby's bevuilen hun luiers meestal om de paar uur. Je hebt er dus ongeveer 5 per dag nodig. Het is ook handig om wat extra luiers in je luiertas en bij je familie te bewaren.
Als je baby tijdens de nacht plast of poept dan is Baby Dry een uitstekende optie, omdat deze luier je kindje goed droog houdt en hij/zij tot de ochtend door kan slapen. De Premium Protection is een meer ademende luier, waardoor hij zeer geschikt is voor overdag.
In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Ga er vanuit dat je per dag (vooral in het begin!) circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Je komt dan uit op zo'n 10 luiers per dag newborn. Later zal er steeds wat meer tijd tussen de verschoningen gaan zitten en heb je dus minder luiers nodig. Het advies is dan om ongeveer om de 4 uur de luier te verschonen. Je komt dan uit op gemiddeld 6 luiers.