Kokosbriketten worden gemaakt van de schil van een kokosnoot en zijn hierdoor ecologisch interessant. Voor het maken van gewone briketten en houtskool heb je een boom nodig die moet worden gekapt. Bij de kokosbriketten wordt het afval (de schil van de kokosnoot) gebruikt waardoor geen bomen omgehakt hoeven te worden.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueën. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.
De kokosbriketten gloeien lang en constant. Onder normale omstandigheden tot wel 2,5 uur, low&slow tot wel 5 uur. En dan nog met een temperatuur vergelijkbaar met houtskool. De kokosbriketten hebben geen chemische geur tijdens het ontsteken omdat er alleen natuurlijke bindmiddelen worden gebruikt.
Kokosbriketten zijn in onze ogen de beste briketten voor algemeen gebruik. Ze branden lang, constant, schoon en ze zijn ook nog eens duurzaam.
Voor langdurig plezier van de barbecue zijn de THM kokosbriketten de beste tip. Zoals de naam al zegt, zijn ze gemaakt van kokosschalen. Hiervoor worden dus ook geen bomen gekapt en dit is dan weer beter voor het milieu. Ook verbranden ze langzamer, waardoor je er veel langer mee kunt doen dan houtskool.
U kan de kokosbriketten aansteken enkel met aanmaakblokjes. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag. Je vult deze met staven of briketten en steekt hem aan met aanmaakblokjes en wat krantenpapier. Na een 20-tal minuten heb je een mooie roodgloeiende lading briketten die je uitstrooit in de barbecue.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
De voordelen van briketten
Briketten worden gelijkmatig heet en blijven lang op een constante temperatuur. Dit komt goed van pas als je een groot stuk vlees wilt garen of een hele avond lang wilt barbecueën.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Er is maar één brandstof voor de Big Green Egg. En dat is kwalitatief goede houtskool. Mag uiteraard van het merk zelf zijn, maar er zijn ook vele alternatieve merken die goede Premium Charcoal leveren. Briketten zijn uit de boze!!
Je kunt kolen en briketten hergebruiken
Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer. Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
,,De verhouding is 1 op 3. Als ik hier een volle mand briketten neerzet, dan doe ik daar drie avonden mee. Met een volle mand haardhout, ben ik er in 1 avond doorheen”, aldus Zuidersma.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Wij raden u altijd aan om een mix van houtskool en briketten te gebruiken. Houtskool wordt namelijk snel warm en brandt snel op en briketten worden juist weer minder snel warm, bieden u een constante temperatuur en branden dan ook minder snel op.
Leg op de bodem van de barbecue een laag met houtskool en bedek deze vervolgens met een goede laag briketten. De houtskool zorgt ervoor dat de barbecue op de juiste temperatuur komt en de briketten zorgen ervoor dat bbq lang genoeg doorbrandt.