Een synthetische ETF koopt niet de financiële instrumenten zelf. In plaats daarvan sluiten ETF's swapovereenkomsten met een tegenpartij, bijvoorbeeld een bank. Met een swapovereenkomst spreken twee partijen af dat ze kasstromen uitwisselen. Vaak is de bank ook de uitgever van de ETF.
Wat is een synthetische ETF? Een synthetische ETF bezit niet de onderliggende aandelen die het moet volgen. In plaats daarvan gebruikt het derivaten zoals swaps, futures of opties om de prestaties van de onderliggende index te repliceren.
Bij een fysieke ETF heeft de fondsbeheerder de verschillende beleggingen ook daadwerkelijk aangeschaft. Dit principe achter de ETF heet fysieke replicatie. Dit is het verschil met een synthetische ETF, waarbij een mandje aan beleggingen nagebootst wordt via afgeleide producten (derivaten), zoals swaps.
Op de kortere termijn (10 jaars) zien we rendementen van 2% tot 10% cumulatief per jaar exclusief dividenden. Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden.
Doordat een ETF een “beursgenoteerd fonds” is, kan het op elk moment gekocht en verkocht worden.
Bij een leveraged ETF wordt dit een verlies van 2% of zelfs 3%. Hierdoor zijn leveraged ETF's producten die een hoog risico met zich meebrengen. Het aanhouden van een leveraged ETF voor langer dan een dag kan resulteren in een rendement dat niet exact een veelvoud is van het rendement van het onderliggende product.
Risico van faillissement van de ETF-aanbieder
De fondsaanbieder kan niet zowel de fondsbeheerder als de "bewaker" van de activa zijn. Dus als een ETF-aanbieder failliet gaat, zijn je beleggingen niet weg, want ze worden nog steeds bewaard door de custodian.
Nadelen van ETF's
De ETF-aanbieder heeft niet alle onderdelen van de index in bezit, maar slechts een deel. Een index kan wijzigen door herbalancering of het verdwijnen van een bedrijf, dus aandeel, van de beurs. Dividenduitkeringen van de onderliggende beleggingen.
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger.Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
Een ETF is zowel geschikt voor de lange termijn belegger als voor de snelle jongens zoals daytraders en alles wat daar tussen zit. Daytraders kunnen heel goed handelen in ETFs want een ETF kun je tenslotte net als een aandeel constant kopen en verkopen.
Wat zijn de verschillen tussen een ETF en een ETC/ETN? ETCs/ETNs zijn schuldinstrumenten, terwijl ETFs eigendomstitels zijn. Anders dan ETFs willen ETCs/ETNs doorgaans een specifieke onderliggende waarde reproduceren in plaats van een index of een korf onderliggende waarden.
Bolero is een iets kosteneffectievere manier om je spaargeld te beleggen, omdat hun kosten iets lager zijn dan die van Keytrade. Maar kosten zijn niet de enige factor waarmee je rekening moet houden als je je spaargeld aan het werk zet. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de ervaring van de app.
In plaats van de aandelen van de onderliggende index vast te houden, gebruikt een swap-based ETF een aandelenpakket als onderpand om enige zekerheid aan beleggers te kunnen bieden. De verantwoordelijkheid om de exacte performance van de onderliggende index te behalen wordt bij een tegenpartij neergelegd.
De BEL 20 index omvat de 20 belangrijkste Belgische beurswaarden. Door een ETF of tracker te kopen die de BEL 20 volgt, koop je met 1 product het volledige mandje van de BEL20.
ETF is een afkorting van Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. ETF's worden ook wel indextrackers of kortweg trackers genoemd, omdat ze een specifieke index volgen. Hiermee kun je op een eenvoudige manier beleggen in een index.
ETF-details
Risico: Beleggers in obligatie ETFs kunnen geld verliezen tot het totale verlies van hun belegging als gevolg van de Belangrijkste risicofactoren zoals kredietrisico, liquiditeitsrisico en veranderingen in rentetarieven zoals beschreven in het essentiële-informatiedocumentTAT/TGBT) en prospectus.
De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.
ETF fondskosten: interne transactiekosten
Een aandelen-ETF moet zo nu en dan aandelen aankopen of verkopen om de index die de ETF nabootst goed te blijven volgen. Typisch liggen deze kosten rond de 0.03% per jaar. Deze kosten maken normaliter geen onderdeel uit van de TER.
De officiële NAV van een ETF wordt dagelijks berekend op basis van de meest recente slotkoersen van de onderliggende effecten. Als de onderliggende effecten in verschillende tijdzones worden verhandeld, kan het tijdstip van deze slotkoersen meerdere uren uit elkaar lopen.
Een ETF heeft dus als taak de onderliggende waarden te volgen. Een ETF zal dus geen beter resultaat boeken dan de onderliggende waarden maar wel zo belangrijk ook geen slechter. Dat maakt een ETF zeer betrouwbaar en dat is ook een van de redenen dat ik uitsluitend in ETFs beleg.
Een ETF is in brede zin dus ieder fonds dat aan de beurs verhandeld wordt. Dit is ook direct het verschil met andere fondsen. Veel fondsen worden actief beheerd, door een uitgevende partij (emittent). Een ETF is vrij verhandelbaar aan de beurs.
Beide landen hebben speciale belastingverdragen met veel landen over de hele wereld.Dit maakt het fiscaal voordelig om te beleggen in ETF's die gevestigd zijn in Ierland of Luxemburg. Je kunt deze herkennen aan hun ISIN-code die begint met "IE" (Ierland) of "LU" (Luxemburg).
Herbeleggende ETFs keren geen dividenden uit; maar herbeleggen deze automatisch. Bij dergelijke ETFs profiteert u dus van een "rente-op-rente-effect". Deze ETFs zijn geschikt voor belegger die over een lange periode kapitaal willen opbouwen, en niet voor beleggers die regelmatige inkomsten willen genereren.