Roestvast staal is gelegeerd staal en bestaat o.a. uit ijzer, nikkel, chroom. Met name de hoeveelheid chroom in de legering is erg belangrijk en bepaalt de corrosiewerende eigenschappen van het RVS (RVS mag RVS heten als het minimaal 11 tot 12% chroom bevat).
Roestvrij staal is eigenlijk een onjuiste benaming van het product roestvast staal. RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Zoals in de blogs 1 en 2 is behandeld, is staal een legering van ijzer en koolstof. Dit maakt het materiaal geschikt voor de bouwsector en vele industriële toepassingen. Het koolstofgehalte mag echter het percentage van 1,9% niet overschrijden, wil het materiaal de naam 'staal' blijven behouden.
Laaggelegeerd staal bevat tussen 1,5% en 5% aan extra legeringselementen. Vaak zit er dan nog extra chroom (Cr), vanadium (V), molybdeen (Mo) en/of Nikkel (Ni) bij het ijzer en koolstof. Elk element heeft een bepaalde invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke product.
Staal met een hardheid van >55 HRc (H4)
Staal dat is gehard en getemperd tot een hardheid van meer dan 55 HRc.
Bij gelegeerd staal onderscheidt men laaggelegeerd en hooggelegeerd staal. Tot gew. 1,5% aan legeringselementen heet het staal ongelegeerd. Bij 1,5% - 5% heet het staal laaggelegeerd en bij meer dan 5% heet het hooggelegeerd staal, waaronder roestvast en hittevast staal.
Staal is één van de meest gebruikte metaalsoorten en is volop aanwezig op aarde. Het is een veelgebruikt constructiemateriaal en bestaat voornamelijk uit koolstof en ijzer. Er zijn minstens drie staalsoorten te onderscheiden: constructiestaal, machinestaal en gereedschapstaal.
Het roesten is sterker als er zuren en zouten bij komen; in slappe zuren meer dan in geconcentreerde zuren. Gesmeed ijzer roest minder dan gewalst ijzer, koolstofrijk ijzer (gegoten ijzer) minder dan koolstofarm ijzer, gehard staal minder dan ongehard staal, etc. Het is algemeen bekend dat roestend ijzer uitzet.
Écht RVS bevat bijvoorbeeld niet meer dan 1,2% koolstof (C) en minimaal 11% chroom (Cr). Alleen in deze samenstelling is het staal ook écht roestvast. Daarnaast zijn er meer legeringselementen zoals molybdeen (Mo), titanium (Ti), nikkel (Ni) en mangaan (Mn), die zorgen voor een nog roestvaster staal.
De belangrijkste eigenschap van roestvast staal is de relatief hoge bestendigheid tegen corrosie. RVS is over het algemeen een taai materiaal en daarmee moeilijk verspaanbaar. In verhouding tot staal heeft RVS een slechte thermische en elektrische geleidbaarheid.
RVS Roestvast Staal. Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
RVS is een legering van meerdere metalen en heeft een oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). RVS is corrosiebestendig en zeer sterk staal. RVS heeft door de geborstelde vorm een exclusieve uitstraling.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
De hoeveelheid chroom in de legering bepaalt de corrosiewerende eigenschappen van het RVS. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje (oxidehuid). Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Na verloop van tijd gaat het RVS roesten.
Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd. Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Ferrometalen zijn metalen met als hoofdbestandsdeel ijzer (Fe). In deze categorie vallen ijzer, gietijzer en RVS. Staal is de meest gangbare ferro-metaal.
Het warm-harden van staal gebeurt middels een warmtebehandeling, waarbij de legering eerst boven een zekere temperatuur gebracht wordt en vervolgens zodanig snel wordt afgekoeld, dat er martensiet ontstaat. Deze fase is zeer hard door de vele interne spanningen die er in het materiaal zitten.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Hoog koolstofstaal wordt van oudsher veel gebruikt voor messen. Dit is ook niet gek, de elementen zijn ruim voorhanden en als het mes eenmaal geproduceerd is, behoudt het zijn scherpte prima. Over het algemeen behoudt koolstofstaal zijn scherpte beter dan roestvast staal.
Daarom wordt voor buitentoepassingen over het algemeen eerst het staal thermisch verzinkt, waarna het nog wordt gepoedercoat om het van kleur te voorzien. Poedercoating hecht ook heel goed op zink (veel beter dan natlak). Dit is tevens de allerbeste manier om staal te conserveren.
Ongelegeerd staal: Staalkwaliteit S235: S235 is de meest gebruikte staalsoort: S235 is een samenvatting van een aantal eigenschappen die het materiaal heeft.