Een portie boerenkool van 250 gram bevat ruim 100 kilocalorieën. Je kunt er dus gerust een bord vol van eten. Denk er wel aan dat als je ouderwetse stamppot maakt met spekjes en rookworst dat daar veel verzadigde vetten in zitten. Je zou ze kunnen vervangen door magere varianten.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar? Er zitten 475 kilocalorieën in 1 portie (500 gram) stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar.
Boerenkool is één van de meest gezonde groenten. Het biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënten die allemaal in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen. Boerenkool wordt regelmatig getest op antikankerwerking; er zijn nu 5 kankersoorten waarvan het bekend is dat boerenkool er tegen helpt.
Om te beginnen zit er in boerenkool een grote hoeveelheid calcium en vitamine K, die zorgen voor sterke botten. De vezels houden niet alleen de darmen in goede conditie, maar houden ook de bloedsuikerspiegel op peil.
Voor boerenkool stamppot kun je uitgaan van ongeveer 125 gram kant en klare of 250 gram verse boerenkool per persoon.
Boerenkool is een goede detox groente.
Boerenkool zit vol vezels en zwavel, twee stoffen die belangrijk zijn bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. Ook bevat boerenkool zeer veel chlorofyl, dat ook bekend staat als een krachtige detoxer.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Boerenkool is lastig te verteren
Boerenkool doet voor je darmen wat een cactus doet wanneer je het over je huid wrijft: het vaak en in grote hoeveelheden eten, wat nu gebeurt met smoothies en salades, verergert de problemen voor je darmen.
Met boerenkool kun je alle kanten op. Deze winterse groente doet het natuurlijk geweldig in een lekkere boerenkoolstamppot, maar komt ook goed tot zijn recht in een frisse salade, gerecht met pasta, omelet of ovenschotel. Je kunt boerenkool bakken, koken, stomen, wokken en ook rauw eten.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst & spekjes? Er zitten 142 kilocalorieën in 1 opscheplepel (100 gram) stamppot boerenkool met worst & spekjes.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen.
Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C.