Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Er zit veel vis in de rivier, helaas zie je er niets van omdat het water bruin is. Suriname heeft veel rivieren die in zee uitmonden en starten in de hoger gelegen delen. Zij nemen slib mee, vandaar de bruine kleur van de rivier. Zo kent het land ook geen witte stranden, hoewel het een grote kustlijn heeft.
Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt is de kleur van het water langs het strand: niet zeeblauw, maar tropisch bruin.
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
De kustvlakte is de landstreek van Suriname langs de kust van de Atlantische Oceaan.
Suriname is een uitstekende bestemming om de jungle te ervaren. Buiten Paramaribo is het bijna allemaal ongerepte natuur en je waant je al snel in de jungle. Apen in overvloed, papegaaien die vrij rondvliegen, kaaimannen die naar je loeren en luiaards die het echt rustig aan doen.
Veel mensen in Nederland hebben een speciale band met Suriname. Onder veel Surinamers in Nederland is het een populair vakantieland. Maar ook voor de mensen die geen band hebben met het land is een vakantie Suriname een leuk avontuur. Het land heeft namelijk meer dan genoeg te bieden voor een leuke vakantie!
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek.
Relatief is Suriname, met een oppervlakte van 163.800 km2, een 'vrij klein' land. Maar absoluut is er sprake van een oneindig uitgestrekt regenwoud dat het landoppervlak voor 93 procent bedekt.
SurinameDe Surinaamse jungle in. Meer dan 80 procent van Suriname is tropisch regenwoud. Dikke kans dus dat je op vakantie naar Suriname de jungle in gaat. Bijvoorbeeld naar Kabalebo en Awarradam.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Minder doorzichtig
Als het water vervuild is, zitten er stoffen en materialen in het water. Daardoor wordt het water minder doorzichtig en kunnen de blauwe stralen er niet goed door. Het water wordt dan groen of grijs. Onze Noordzee lijkt groenig/bruin, zoals je op de foto hiernaast ziet.
Blauwsel is met name in de Surinaamse cultuur een populair product. Het kan worden gebruikt om jezelf te beschermen tegen het boze oog (nazar). Alles wat begerenswaardig is, kan dus in de ban raken van het boze oog. Je warmt een bad waarin je een half of heel blokje blauwsel oplost.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
'Het zand bepaalt alleen de kleur, niet hoe schoon het water is. In het heldere water kan meer vervuiling, bijvoorbeeld fosfaat of nitraat, zitten dan in het donkere water. Om dit echt zeker te weten, moet het water geanalyseerd worden', legt Willem uit.
Een team van onderzoekers heeft voor de eerste keer wetenschappelijk aangetoond dat zowel de Walvis haai, de grootste haai soort en de grootste rog soort, reuzenmanta, voor onze kust voorkomen. Nu is bevestigd dat deze indrukwekkende kraakbeenvissen ook voorkomen in de kustregio van Suriname.
De Surinaamse bevolking bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. Vandaag de dag leven er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Europeanen en Moslims. Het bijzondere aan dit land is dat de culturen harmonieus naast elkaar leven.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Ontbossing gebeurt doordat oerwoud wordt gekapt of platgebrand. De meeste van deze branden zijn aangestoken om land vrij te maken voor weilanden voor koeien, mais en mijnbouw. Vroeger werd Amazonewoud vooral gekapt voor de teelt van soja voor veevoer, maar sinds het Sojamoratorium in 2008 is dat verboden.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Een leerkracht verdient gemiddeld 3000 Surinaamse dollars per maand, dat is nog geen 150 euro.
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.