Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden op grote schaal verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar bij het verwijderen kunnen ook complicaties als wondinfectie of schade aan de zenuw optreden. Deze complicaties leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.
Bij lastige situaties is het verstandig om uw verstandskiezen te laten trekken door de kaakchirurg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer de verstandskiezen nog niet helemaal zijn doorgekomen, ze scheef zijn gegroeid of als er een ernstige ontsteking is ontstaan. Uw tandarts zal u dan doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Pijn bij verstandskiezen trekken
De behandeling bij verstandskiezen trekken is pijnloos. De plaatselijke verdoving die u krijgt schakelt het pijngevoel op de betreffende plek volledig uit. U voelt wel dat er iets gebeurt, zoals druk op de behandelde plek en het trillen van de boor, echter geen pijn.
Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten.
Als uw verstandskies is verwijderd, dan kunt u last krijgen van oorpijn. De oorpijn kan veroorzaakt worden door de wond in uw mond. Wanneer dat het geval is dan kunt u de voorgeschreven pijnstillers gebruiken. Neem de voorgeschreven pijnstiller in voordat de verdoving is uitgewerkt.
Meer informatie over: Zwelling Je koelt de wang aansluitend aan de behandeling, 3 keer voor 20 minuten. Koelen doe je meteen de eerste dag, daarna heeft het nauwelijks tot geen effect meer. Slaap de eerste nacht wat meer rechtop door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn erger worden en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.
Zoenen. Hoe graag je iemand ook een dikke pakkerd zou willen geven: zoenen gaat niet. Mocht je het toch niet kunnen laten:, met de andere kant van je mond is niets mis, dus met wat improvisatie zou het kunnen lukken.
Bij kaakchirurg
Wat kost dit? Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving. Zijn er complicaties of moet er bijvoorbeeld een nieuwe foto worden gemaakt van de kaak? Dan zijn daar nog extra kosten aan verbonden.
Het weghalen van een verstandskies of wortelrest gebeurt met een kleine operatie. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond.
In de volgende gevallen is het beter om een verstandskies te laten trekken: Tandbederf (gaatjes) doordat de kies niet goed schoon te houden is. Tandvleesontstekingen door het half doorgekomen van de verstandskies. Parodontitis met botverlies (ernstige tandvleesontsteking)
Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af.
Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan. Het trekken van verstandskiezen onder narcose is niet altijd mogelijk, soms is dit enkel mogelijk bij een kaakchirurg.
Hoe werkt dit? Bij het trekken van tanden of kiezen worden de zenuwen rondom de tand eerst verdoofd. De verdoving moet eerst helemaal goed inwerken. En als er bij de test geen pijnprikkels meer worden afgegeven rondom de tand, kan de extractie van de tand of kies pijnloos beginnen.
Ghaeminia: “Enerzijds brengt een ingreep risico's op complicaties, zoals wondinfecties en schade aan de gevoelszenuw van de onderlip en kin met zich mee. Anderzijds kan het laten zitten van een klachtenvrije verstandskies op termijn leiden tot meer schade aan de buurtanden.”
Niet iedereen krijgt (alle) verstandskiezen. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd.
Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.
Een uur na de behandeling mag u alles eten of drinken, mits het niet te warm is. Als het bloed goed kan stollen, geneest de wond het beste. Daarom mag u de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Na het eten kunt u de tanden normaal poetsen.
Als de verstandskiezen doorkomen en er ontstaan problemen, dan is het nodig om een of meerdere verstandskiezen te laten trekken. Meestal is een kaakchirurgische behandeling nodig als de verstandskies half doorkomt, scheef groeit of als er sprake is van een ontsteking.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
De zwelling zal na twee tot drie dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam gaan slinken. Ook kunt u uw mond minder ver openen. De zwelling wordt minder indien u de wang koelt met een coolpack gedurende 5 minuten daarna geeft u de behandelende plek weer 5 minuten rust.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje'). U bent wel wakker, maar u bent slaperig.
Geldig legitimatiebewijs. De verwijzing van de tandarts of huisarts met eventuele foto's. Ingevulde medische vragenlijst, deze ontvangt u vooraf van ons.