Gemiddeld is het budget voor hotel en onderkomen op Kreta zo'n 33% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland! Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit.
Basiskosten wonen op Kreta
Een huis met drie slaapkamers of appartement in de stad of een populair gebied kost ongeveer tussen de €450 per maand (oudere woning en ongemeubileerd) tot €800 per maand (nieuwere woning of villa).
Eten en Drinken
Uit eten gaan in Kreta is voordelig, vooral als je alleen een hoofdgerecht besteld. De prijs van een hoofdgerecht zit tussen de €10 en €15,-. De Grieken geven erg grote porties, waardoor wij veelal al genoeg hebben aan een hoofdmenu.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
De prijzen van sigaretten liggen in Griekenland een stukje lager dan in Nederland. A-merken zoals Marlboro kosten rond de 3 euro per pakje van 20 sigaretten, goedkope merken zoals Next en Leader zijn te koop voor minder dan twee euro per pakje.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
De versgemaakte cocktails kosten gemiddeld 4 euro per stuk. Dat is absoluut niet duur! Voor een biertje betaal je twee euro en voor een wijntje drie euro.
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
In Griekenland betaal je net als in Nederland het de euro. De euro is in 2002 in het land ingevoerd als opvolger van de drachme. Anno 2019 gaan de meeste betalingen van consumenten nog altijd contant met munten en bankbiljetten.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Gemiddeld budget
Dagbudget: € 77 voor 2 pers. € 26 per persoon. € 11 per persoon.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
Griekse eetgewoonten
En ze geven de voorkeur om dit met veel mensen te nuttigen. De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner.
Naast de typisch Griekse Gyros gerechten, de Ouzo, de Raki, de olijfolie, olijfbomen, het Griekse oog en de geiten staat Kreta om nog meer dingen bekend.